Kafić koji će upošljavati osobe sa Downovim sindromom

U Hrvatskoj je jučer, 5. decembra pokrenuta crowdfunding kampanja putem Indiegogo kampanje kojoj je cilj otvoriti kafić koji će zapošljavati osobe sa Downovim sindromom.

Udruga Bubamara iz Vinkovaca je pokretač inicijative, a oni trenutno brinu o 1.400 osoba sa invaliditetom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zapošljavaju više od 245 osoba, a do sada su uspješno realizovali više od 80 projekata.

HEP je osigurao dio sredstava za kafić koji će nositi naziv Buba bar. Putem Indiegogo kampanje planiraju sakupiti 10.000 dolara, a za manje od 48 sati prikupili su 40 posto planiranih sredstava, piše HrTurizam.hr.

To je samo prvi cilj, navodi izvor, kako bi se osigurali minimalni uslovi za rad Buba bara, a sva finansijska sredstva koja se sakupe preko Indiegogo kampanje biće namijenjena za dodatno uređenje bara.

U ovom kafiću radit će osobe sa Downovim sindromom, a ujedno će biti i prvi kafić u cijeloj Hrvatskoj gdje će goste posluživati osobe sa invaliditetom.

Izvor navodi da Alen, Domagoj, Dario, Ivana i marija već tri mjeseca vježbaju kako bi njihov početak rada bio što uspješniji. Spremni su svima pokazati svoje talente.

“Naša je misija poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom, te potaknuti društvo da osobe s invaliditetom prihvati kao svoje ravnopravne članove. Želimo da Buba Bar probije led, i da uskoro svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar! Želimo mladima s invaliditetom pružiti priliku da žive život kao i svi ostali ljudi. Želimo da budu u mogućnosti raditi”, kažu iz Udruge Bubamara.

U sklopu ovogodišnjeg Adventa, u Vinkovcima je privremeno počeo sa radom privremeni Buba bar gdje osobe sa Downovim sindromom poslužuju goste. Podršku projektu dao je i sam grad Vinkovci, te su Udrugi Bubamara dali 500 kvadratnih metara prostora kojeg je potrebno adaptirati upravo sredstvima crowdfunding kampanje.

(N1)

Jedan komentar

  1. Crowdfunding je revolucionarni način financiranja projekata koji potiče zajedničku podršku i solidarnost. Ovaj blog nam pruža vrijedne uvide i inspiraciju kako ostvariti svoje ciljeve uz pomoć šire zajednice. .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*