LGBT osobe u BiH: Društvo ih ne prihvata kao ravnopravne

LGBT osobe u BiH u svakodnevnom životu susreću se sa stereotipima i predrasudama, jer društvo nije spremno da ih prihvati kao ravnopravne članove zajednice, navodi se u specijalnom izvještaju o pravima LGBT osoba u BiH.

Ovaj izvještaj predstavljen je na tematskoj sjednici koju su organizirali Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH.

Predsjedavajući ove komisije Borislav Bojić rekao je da je veoma korisno to što specijalni izvještaj sadrži sveobuhvatno istraživanje statusa i prava LGBT osoba u BiH, informacije dobijene od javnih vlasti, nevladinih organizacija, akademskih stručnjaka, kao i primjere iz prakse Institucije obmudsmana za ljudska prava BiH.

U različitostima se ogleda bogatstvo i progresivnost društva!
Ombudsmani su ukazali da bi nositelji javnih funkcija trebali otvorenije istupati s ciljem zaštite LGBT osoba, prvenstveno nakon pojedinačnih incidenata kojima su bile izložene.

Na tematskoj sjednici je poručeno da način na koji jedno društvo tretira LGBT osobe odslikava način na koji se ono odnosi prema svemu što je različito, a u različitostima se ogleda bogatstvo i progresivnost jednog društva.

Specijalni izvještaj, kako je rečeno, utvrđuje trenutno stanje i stvarni pristup ljudskim pravima pripadnika LGBT osoba, ukazuje nadležnim tijelima na mjere koje je potrebno poduzeti radi unapređenja položaja ove populacije, podiže svijest građana BiH i informiše javnost o trenutnom stepenu ostvarivanja prava LGBT osoba.

Zajednička komisija za ljudska prava na osnovu stenograma sa današnje sjednice predložiće zaključke koji će biti dostavljeni na usvajanje Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*