BiH danas dobija Upitnik EK

Bosna i Hercegovina danas će napokon imati famozni Upitnik Evropske komisije. Nekih 3.000 pitanja naći će se pred zvaničnicima države, a od odgovora zavisi dobijanje brzina dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Kako je već rečeno, nema roka do kojeg bi BiH trebalo da odgovori na dostavljena joj pitanja, a sigurno je da će nakon što pošalje sve odgovore, odgovorni za određene oblasti morati pojašnjavati određene odgovore ili drugim riječima, neki će odgovori izazvati podpitanja i nova pitanja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primit će danas u Sarajevu komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji će mu uručiti Upitnik Evropske komisije koja će zvaničnicima u Briselu poslužiti za “pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Nakon susreta Zvizdića i Hahna biće održana i konferencija za novinare sa mnogo lijepih riječi, iskrenih evropskih želja i nadanja da će put do članstva biti kratak.

Kada BiH uspješno odgovori na sva postavljena pitanja iz Upitnika EK, odnosno kada Komisija bude zadovoljna odgovorima, ona će dati preporuku Vijeću Evropske unije o tome da li BiH treba odobriti status kandidata, a također može utvrditi i datum za otvaranje pregovora o pristupanju.

Po okončanju pregovora potpisuje se Ugovor o pristupanju koji ratificiraju države članice EU, a Evropski parlament daje svoju saglasnost, nakon čega bi se BiH na određeni datum priključila Evropskoj uniji.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*