(Video) Vlada TK o zagađenju zraka i izlijevanju amonijaka iz sistema Fabrike sode Lukavac

U Fabrici sode u Lukavcu jučer je došlo do pucanja spremnika i izlijevanja amonijaka iz sistema. To je za posljedicu imalo povređivanje jedne osobe, kao i prekomjerno zagađivanje zraka u Lukavcu. Enormno zagađenje zraka, posebno u poslijepodnevnim satima, osjetili su i mještani tuzlanskih prigradskih naselja Bukinje i Šićki Brod, a koji su također uputili prijavu Operativnom centru MUP-a TK.

Vlada Tuzlanskog kantona upriličila je danas  press konferenciju povodom ovog događaja. Istaknuto je da nema razloga za paniku, kvar je saniran, mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka pokazuju da se stanje normalizuje.

O ovom slučaju posljednju riječ će dati Federalna uprava za inspekcijske poslove, koja je i nadležna za Fabriku sode u Lukavcu. Međutim, problem predstavlja zakonska regulativa prema kojoj nisu određene gornje granice koncentracije čestica PM 2,5 u zraku. To je i razlog zbog čega nije proglašeno stanje pripravnosti, upozorenja ili uzbune iako su čestice bile 10 puta veće nego što je uobičajeno.

Opširnije u video prilogu…

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*