Makedonija: Počeli prijevremeni parlamentarni izbori

U Makedoniji su jutros u sedam sati na 3.480 biračkih mjesta počeli vanredni parlamentarni izbori.U šest izbornih jedinica bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica za inostranstvo, u kojoj se glasalo juče, daje do tri poslanika.

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije, pravo glasa ima 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji, dok se dodatnih 230.122 vodi na posebnom spisku građana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Na izborima učestvuje pet koalicija, a očekuje se da će se glavna bitka voditi između vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog Socijademokratskog saveza Makedonije. Na izborima učestvuje još šest partija koje na izbore izlaze samostalno, a među njima su i dvije najveće albanske partije, Demokratska unija za integracije i Demokratska partija Albanaca.

Na izbornim spiskovima prvi put na ovim izborima se ispred imena nalazi i fotografija glasača, kako bi se dodatno spriječile moguće neregularnosti.

Glasanje nadgleda 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača.

Vanredni parlamentarni izbori, četvrti u nizu, predviđeni su Pržinskim dogovorom o rješavanju političke krize, koja je počela na proljeće 2014, kada je opozicija optužila vlast da je pokrala izbore. Izbori su prehodno ove godine dva puta odlagani, jer se nisu bili stekli uslovi da budu fer i demokratski.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*