Zatvorena biračka mjesta u Makedoniji

U 19 sati su zatvorena biračka mjesta u Makedoniji na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Državna izborna komisija Makedonije (DIK) je večeras saopćila kako je izlaznost na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji do 17 sati iznosila 60,38 posto, ili 1,057,863 osoba.

“U Izbornoj jedinici Jedan (Skoplje) glasalo je 66,38 posto birača. U izbornoj jedinici Dva (Kumanovo) 59,76 posto, u izbornoj jedinici Tri (Štip i istok zemlje) 64,89, u četvrtoj izbornoj jedinici (Strumica i jugoistok zemlje) glasalo je 67,15 posto birača, u petoj (Ohrid-Bitolj) na izborna mjesta je izašlo 58,46 posto, i u izbornoj jedinici Šest (Tetovo) glasalo je 46,82 posto građana”, rekao je predsjednik Državne izborne komisije Makedonije (DIK) Aleksandar Čičakovski na konferenciji za novinare.

Iz DIK-a su naveli da su primili 335 pritužbi glasača koji su se žalili da se njihovo ime nije nalazilo na biračkom spisku, ali je kasnije utvrđeno da su ovi glasači bili registrirani kao sporni na posebnom spisku i imali su rok i pozive na kućnu adresu da taj problem riješe prije održavanja izbora.

U dijaspori je, prema preliminarnim podacima, glasalo 8,208 glasača, odnosno 39,9 posto.

Čičakovski je istakao da će preliminarni rezultati glasanja na prijevremenim parlamentarnim izborima biti poznati poslije 19 sati. Iz DIK-a su saopćili da nije bilo većih incidenata na biračkim mjestima, dodajući daje glasanje provedeno u mirnoj i fer atmosferi.

Na izborima je učestvovalo 11 političkih subjekata: Koalicija „Za bolju Makedoniju“ na čelu s VMRO-DPMNE, Demokratska partija Albanaca (DPA), Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicija na čelu s SDSM, Koalicija „Za promjene i pravdu“ (FRODEM, DEMOS, DS MORO-RP), Partija demokratskog prosperiteta (PDP), Koalicija „Savez za Albance“ (DR-DPA Uniteti, NDP), Liberalna partija, VMRO – Za Makedoniju (VMRO – NP, OM, Dostojanstvo), Pokret Besa i Ljevica.
U utrci za 120 do 123 mjesta u makedonskom Sobranju, u zavisnosti od toga koliko će zastupnika izabrati dijaspora, učestvovala su 1.092 kandidata.

Pravo glasa na ovim izborima u Makedoniji imala su 1.784.524 građanina, dok 20.591 ima stalno prebivalište van zemlje. Glasači u Makedoniji su u šest izbornih jedinica na ukupno 3.480 biračkih mjesta koristili pravo glasa, dok su glasači u inostranstvu glasali na 46 birališta. Prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji je nadgledalo 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*