Bograd: Suđenje za zločine u Kravici prekinuto na samom početku

Glavni pretres protiv osmorice optuženih za ratni zločin u Kravici kod Bratunca, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, prekinut je na samom početku, jer je odbrana tražila izuzeće sudskog vijeća, smatrajući da je njeno pravo povrijeđeno.

Sudsko vijeće je navelo da će zahtjev dostaviti predsjedniku suda na odlučivanje.

Odbrana je prethodno tražila da se glavni pretres bude odložen jer joj još nije saopćen identitet zaštićenih svjedoka, ali je Vijeće to odbilo navodeći da će im biti poznat bar 15 dana prije svjedočenja.

Sudi se odmorici bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima zaštićene zone Srebrenica danas bi trebalo početi pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti okrivljene, osam bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske, za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. U ovom postupku planirano je saslušanje velikog broja svjedoka i eksperata, kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića. Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine ubili više stotina civila bošnjačke nacionalnosti.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identificirano više od 1.300 osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*