Prednosti svakodnevnog konzumiranje zelenog čaja

Iako je matcha trenutno najpopularnija vrsta zelenog čaja na svijetu, ne može se reći da i ostale vrste nemaju dobar uticaj na naše zdravlje. Samo jedna šolja ovog čaja je bogata antioksidansima i inflamatornim sastojcima.

U ovom tekstu ukazaćemo vam na šest činjenica koje mogu da se dese kada počnete sa ispijanjem zelenog čaja svakog dana.

1. Osjećaćete se snažnije

Zeleni čaj ima čist kofein u sebi, što znači da će vam dati izbalansirani dozu energije, za razliku od kafe i energetskih pića koji izazivaju nagli porast i pad šećera u krvi, a sa tim i gubitak energije.

2. Osjećat ćete se opuštenije

Sastojak, koji je pronađen u zelenom čaju po nazivom EGCG je poznat po tome što povećava osjećaj smirenosti, a smanjuje nivo stresa. Ovo je i naučno dokazano.

3. Popraviće vam se pamćenje

Samo jedna do dvije šolje zelenog čaja dnevno mogu da produže povezivanje u dijelovima mozga, koji su povezani sa “radnom memorijom”. Takođe vam može dugoročno usporiti mentalni pad, a samim tim i razvijanje demencije.

4. Možete izgubiti višak kilograma

Popije šolju zelenog čaja prije vježbanja i ne samo da ćete imati više snage zbog kofeina, već će vam i metabolički nivo biti povećan, pa ćete sagorijevati više masti i kalorija, prenose NN.

5. Imunitet će vam ojačati

Svaka šolja zelenog čaja dolazi sa antioksidandima koji povećavaju imunitet. Oni se nazivaju katehini. Dodajte malo limuna kako bi se oni bolje apsorbovali, ali i da biste unijeli potrebnu dozu vitamina C.

6. Koža će vam izgledati čistije

Zeleni čaj vam može zaštititi kožu od slobodnih radikala i umanjiti oštećenja izazvana sunčevim zracima. Možete ga koristiti i kao proizvod za čišćenje lica da biste umanjili crvenilo i akne, kao i povećano lučenje ulja. Zato pokušajte da uvedete u svakodnevu rutinu i ispijanje makar jedne šolje čaja, jer će vam sigurno pomoći i ojačati vas.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*