Konačno Zakon o energijskoj efikasnosti na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH

U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak 15. decembra na dnevnom redu, konačno se našao i Zakon o energijskoj efikasnosti Federacije BiH, ističu iz CRP-a. Usvajanje i implementacija ovog zakona je ključna aktivnost za dalje djelovanje i napredak u oblasti energetske efikasnosti.

Ovim zakonom uređuju se energijska efikasnost u krajnjoj potrošnji čije je povećanje djelatnost od opšteg interesa, donošenje i sprovođenje planova za unapređenje energijske efikasnosti, mjere za poboljšanje energijske efikasnosti uključujući energijske usluge i energijske audite, obaveze javnog sektora, obaveze velikih potrošača, prava i obaveze krajnjih potrošača, uključujući javni, stambeni i komercijalni sektor u pogledu primjene mjera energijske efikasnosti, način finansiranja poboljšanja energijske efikasnosti i druga pitanja od značaja za energijsku efikasnost u Federaciji Bosne I Hercegovine.

Zbog neusvajanja zakona kantoni i jedinice lokalne samouprave još uvijek nisu krenuli u proceduru izrade akcionih planova energijske efikasnosti, BiH je onemogućen pristup određenim razvojnim fondovima, građani ne mogu ostvariti subvencije i provoditi mjere energetske efikasnosti u svojim domovima, onemogućen je razvoj biznis sektora koji djeluje u ovoj oblasti te mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i još mnogo toga.

Nakon usvajanja Zakona potrebno je u sljedećih 90 dana donijeti Akcioni plan EE FBiH; zatim u narednih 180 dana Akcioni plan EE Kantona FBiH i na kraju u narednih 180 dana opštinske Akcione planove EE.

EFEKT koalicija a sada i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju, od samog početka aktivno učestvuje u kreiranju i procesu usvajanja zakona. U ovom kontekstu želimo podsjetiti da je ispred tadašnje EFEKT koalicije, Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, 30. januara 2014. godine u svrhu poboljšanja kvaliteta Zakona o energijskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine, detaljno proanalizirao nacrt istog, i shodno tome izradio svoje komentare i prijedloge koji su dobili široku podršku, i kao takvi dostavljeni radnoj grupi za izradu nacrta.

EFEKT mreža je dobila pismenu podršku za kampanju za hitno usvajanje Zakona o energijskoj efikasnosti od: 48 opština/općina i gradova u FBiH, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoliša HNK, 6 kantonalnih i 1 federalnog resornog ministaratva.

Iz CRP-a se nadaju da će zakon biti usvojen i da će se konačno krenuti sa njegovom implementacijom čime bi BiH počela ispunjavati dio međunarodnih preuzetih obaveza iz ove oblasti.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*