PSBiH: Pred poslanicima budžet, revizorski izvještaji…

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu u drugom čitanju.

Predsjedništvo BiH je u novembru utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu i dostavilo ga u parlamentarnu proceduru, a pored prihoda u iznosu od 950 miliona BAM za finansiranje institucija uključeni su i prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 BAM.

Pred poslanicima su i izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji izvršenja državnog budžeta za prošlu godinu kao i pojedinačni revizorski izvještaji za 73 bh. institucije.

Kako će poslanici ocijeniti revizorske izvještaje?

Ured za reviziju izvršio je finansijsku reviziju 73 budžetska korisnika o čemu je sačinila izvještaje i dala mišljenje o finansijskom poslovanju za svakog korisnika pojedinačno.

Od ukupnog broja revidiranih institucija, pet je dobilo mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, jedna mišljenje s rezervom, 67 je dobilo pozitivno mišljenje, a od toga 40 pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dok se Ured u jednom slučaju uzdržao od davanja mišljenja.

Može li biti depolitizacije Predsjedništva?

Poslanici bi na današnjoj sjednici trebalo da se izjasne i o inicijativi poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denisa Bećirovića koja predviđa depolitizaciju Predsjedništva BiH.

Inicijativom se zadužuje Vijeće ministara da u roku od šest mjeseci pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Izbornog zakona kojim se propisuje da izabrani član Predsjedništva BiH ne smije biti član političke stranke, odnosno po stupanju na dužnost, podnosi ostavku na stranačke dužnosti te o tome obavještava Parlamentarnu skupštinu BiH.

Poslanici bi danas trebalo da daju stav o imenovanju Vojina Mijatovića za zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću ministara, kao i na imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*