Burna rasprava na sjednici o izboru predsjednika Suda BiH

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine u Mostaru vodi se rasprava o tome da li je predloženi kandidat i sudija Ranko Debevec najbolji kandidat za ovu funkciju.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da je Debevec briljirao na intervjuu, da dolazi iz reda ostalih i da je imao najbolje rezultate.

S njim se nije složio Goran Nezirović, sudija Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je kazao da Debevec nije najbolji kandidat jer 10 godina rada u pravosuđu i tri godine rada u Sudu ne preporučuju ga kao njaboljeg kandidata. On je dodao da predloženi kandidat nema iskustva na rukovodnim mjestima.

Također, na sjednici se govori i o nacionalnosti budućeg predsjednika Suda. Član Zijad Kadić je kazao da ova pozicija pripada Bošnjaku.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, kazala je da je Debevec najbolji kandidat i da neće podleći pritisku određenih stranaka.

Imenovanju Debeveca usprotivio se i advokat Ilijas Midžić koji je kazao da na “jednoj od glavnih pravosudnih funkcija trebao biti Bošnjak”.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da u ovom slučaju “nema bošnjačkih ili srpskih kandidata” već samo kandidata.

Novi predsjednik bi na toj poziciji trebao zamijeniti Meddžidu Kreso kojoj drugi mandat istječe 26. januara iduće godine. VSTV bira novog predsjednika između sedam kandidata.

To su sudije BiH Branko Perić, Izo Tankić, Ranko Debevac, Mira Smajlović i Tihomir Lukes. Dodatno su se na konkurs prijavili tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavna tužiteljica Tužiilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*