Alep: Enklava pod žestokim bombardovanjem, nema hrane ni lijekova

Kako prenosi BBC, sirijska vojska snažno bombarduje alepsku enklavu koja se nalazi pod kontrolom pobunjenika, a nakon što je rano jutros prekinuto krhko primirje.

Obje strane se međusobno optužuju za nepoštivanje dogovora koji je postignut u utorak navečer kroz medijatorsku ulogu Turske. Damask optužuje pobunjenike da su primirje iskoristili za regrupisanje umjesto za evakuaciju vojnika i civila, dok pobunjeničke frakcije javljaju da režim nastavlja osvajanje grada bez obaziranja na žrtve.

Kako javlja dopisnik francuske agencije AFP, u enklavi se nalazi veliki broj civila, a nekoliko osoba je ranjeno nakon što je započeo napad tenkovskom artiljerijom. Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da su sukobi dviju strana žestoki kao i samo bombardovanje enklave.

Za sada je poznato da su pobunjenici ubili najmanje šest osoba na području grada pod kontrolom vlade iz Damaska, dok je neodređen broj osoba teže i lakše ranjen.

Pored kopnenog okršaja, avijacija sirijske armije nastavlja zračne akcije iznad dijela grada koji se još uvijek nalazi pod kontrolom raznih pobunjeničkih milicija.

Prije nego što su se napadi nastavili, Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost za stanje unutar okruženog dijela Alepa u kojem se još uvijek nalazi blizu 50.000 civila.

“Enklava je bez hrane, nema funkcionalne bolnice, a spasilačke službe nisu dovoljno efikasne”, javljeno je iz UN-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*