CIK BiH: Kaplan, Mahmutćehajić, Ljubović i Raguž skinuti sa listi

Centralna izborna komisija BiH u ponovljenom postupku danas je donijela odluku o skidanju sa izbornih listi Selmira kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža. Oni su kažnjeni zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Selmir Kaplan
Utvrđeno je da su kandidat Selmir Kaplan i politički subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena kazna da se uklanja ime Selmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 BAM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 BAM, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Nakon što je CIK u ponovljenom postupku većinom glasova odlučio da Selmir Kaplan (Inicijativa za Stolac) bude skinut s kandidatske liste za načelnika te općine, Kaplan je novinarima izjavio da će se ponovno obratiti sudu.

Prema njegovim riječima, CIK je odluku donio glasovima četiri naprema tri.

“Apsolutno nemam komentar na odluku, ali pozivam CIK da mi odluku dostavi danas”, rekao je Kaplan i dodao da ovakve odluke budu dostavljene strani na koju se odnose neposredno pred vikend uprkos tome što je rok za izjašnjenje oštećene strane sudu 48 sati.

Demir Mahmutćehajić
Utvrđeno je da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politički subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena kazna da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 BAM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 BAM.

Ahmet Ljubović
Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 BAM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 BAM.

Božo Raguž
Utvrđeno je da su kandidat Božo Raguž i politički subjekt Hrvatska koalicija za Stolac HSPBiH-HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 BAM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH-HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 BAM.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela i Odluku o povratu uplaćenog iznosa takse za ovjeru.

Politički subjekti koji nisu obuhvaćeni ovom odlukom, a koji su uplatili taksu za ovjeru za učešće na Lokalnim izborima 2016. godine, nemaju pravo na povrat novčanog iznosa takse u skladu sa članom 4.16 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*