Poslanici o Prijedlogu budžeta institucija BiH za 2017. godinu

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul (HDZBiH) je izrazio zadovoljstvo da ove godine imaju sve izglede da proračun institucija BiH donesu „u jednoj najkvalitetnijoj proceduri, u dva čitanja s mogućnošću ulaganja amandmana“, i da ga donesu u roku.

– Nadam se da će se to tako i desiti – izjavio je Kožul novinarima povodom razmatranja Prijedloga zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH  za 2017. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Kožul kaže da je na Komisiji za finansije i proračun usvojeno pet amandmana, od niza amandmana  koje su zastupnici predložili.

– Ovo je proračun koji osigurava stabilno funkcioniranje institucija BiH u 2017. godini. Nećemo imati privremenog  finansiranja, a držim da će nam ta 2017. godina biti vrlo važna za finansiranje institucija – naveo je.

Po njegovim riječima, na sjednici Komisije za finansije i proračun bilo je pedesetak amandmana, a pet ih je usvojeno.

Poslanik Denis Bećirović (SDPBiH) je izjavio novinarima da su u Klubu SDP-a, još kod prvog čitanja, kazali da ne prihvataju ovakav budžet kakav je ponuđen i najavili su da će u amandmanskoj fazi uputiti određene amandmane.

– Uputio sam 21 amandman na prijedlog budžeta za 2017. godinu. Osim smanjenja određenih troškova kada je riječ o Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, i Vijeću ministara BiH, predložio sam i redistribuciju sredstava na način da povećamo sredstva za Fond za povratak, jer je to suštinski dio i Dejtonskog sporazuma, a odnosi se na Aneks 7. – kazao je Bećirović.

Dodaje da je predložio povećanje, a ne umanjenje, sredstava za Agenciju za borbu protiv korupcije i kriminala, „s obzirom na to da treba da pošaljemo potpuno jednu drugačiju sliku o tome“.

Navodi da je tražio i uvećanje sredstava za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, a među amandmanima koje je predložio ima i stavka, a to je da država BiH, odnosno Vijeće ministara BiH obnovi Muzej ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, „kao mjestu gdje je kolijevka obnove državnosi BiH“.

Poslanik Damir Bećirović (Demokratska fronta) kazao je da je uložio 25 amandmana na predloženi budžet.

– Pokušao sam da tu zadovoljimo i određene standarde, kriterije i da uradimo određenu preraspodjelu sredstava s pozicija putnih troškova, jer smo godinama već upozoravani od Ureda za reviziju institucija BiH da se netransparentno troše ta sredstva. Međutim, to nije naišlo na razumijevanje kod mojih kolega u Komisiji za finansije i budžet – kazao je Bećirović.

Dodao je da pretpostavlja da će ovaj budžet ostati „ono što imamo, što se događa već godinama, punu nenamjenskog trošenja budžetskih rezervi za članove Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Vijeća ministara, budžet koji neće ni na koji način pomoći građanima BiH da bolje žive“.

Predsjedništvo BiH je polovinom novembra utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2017. godinu i dostavilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Prethodno je Vijeće ministara BiH 3. novembra jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. u kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950.000.000,00 KM. Pored 950.000.000,00 KM za finansiranje institucija uključeni su prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 KM.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*