Dodik i Čović pripremili novi zakon o Ustavnom sudu BiH!?

Nakon susreta stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, objavljeno je da su lideri ovih stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik usaglasili tekst Zakona o ustavnom sudu BiH.

“Sve ono što smo radili zajednički dalo je rezultate, ne samo za HDZ i SNSD već i za narode koje predstavljamo, kazao je Milorad Dodik nakon razgovora sa Draganom Čovićem.

Što se Ustavnog suda tiče, lideri su najavili da bi u narednih, najviše 15-ak dana, trebal da bude ponuđen novi tekst zakona, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi bila osigurana podrška u parlamentu.

Dodik: Nema pravne države sa stranim sudijama!
“Finalizirat ćemo to pitanje bez obzir na to da li će to biti izmjene Zakona o Ustavnom sudu ili drugi naziv tog dokumeta, jer ne može postojati pravna država ukoliko u Ustavnom sudu sjede strane sudije. O tome treba sjesti i razgovarati, pojasnio je Dodik.

Čović je također naglasio da pravosudna reforma ne mora čekati samo na red kada to pitanje bude rješavano u smislu pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Lider SNSD-a je kazao da SNSD i HDZ nikada nisu vodili razgovore na štetu bošnjačkog naroda.

Vratiti se bazičnom odnosu konsitutivnosti naroda
“Želimo se vratiti bazičnom odnosu, konstitutivnosti naroda tako da niti jedan narod ne može biti majoriziran bez obzira na silu koja stoji iza tih odluka kao što je Ustavni sud. Hrvati traže svoje pozicioniranje, a RS traži nenametanje odluka u BiH”, izjavio je Dodik i dodao kako RS nema razloga vjerovati u evropski put kako je vjerovala prije nekoliko godina.

“Ne vjerujemo da je validna popuna upitnika kada u Ustavnom sudu BiH sjede strane sudije. Kako je moguće da zemlja pod protektoratom dobije kandidatski status, a u njoj sjedi Visoki predstavnik OHR-a”, upitao je predsjednik RS-a?

Oba lidera dijele mišljenje da će se tokom odgovoranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije pokazati funkcionalnost Mehanizma koordinacije putem kojeg BiH usaglašenim glasom treba razgovarati s EU.

Dodik također podržava legitimne predstavnike Hrvata u BiH, te je ponovio da će pružiti podršku izmjenama Izbornog zakona da se ne bi događalo da jedan narod drugom bira predstvanike u vlasti.

Čović će sa SDA raspraviti o parlamentarnoj većini
Čović i Dodik su se osvrnuli se i na (ne)postojanje parlamentarne većine u državnom parlamentu nakon što su četiri poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) napustili Klub te stranke, a Čović je najavio da će uskoro biti upriličen sastanak s predstavnicima SDA da bi se utvrdilo postoji li stabilna većina na državnom, ali i federalnom nivou.

Za njega ne bi trebalo biti ništa sporno da, ukoliko Vlada Federacije BiH donese neku odluku jednoglasno, da ona bude podržana u Federalnom parlamentu zbog čega je nužno i utvrditi postoji li većina kako bi se važne stvari stavile na dnevni red sjednica.

Dodik i Čović razgovarali su i o drugim strateškim temama, a lideri su ocijenili da se većina otvorenih pitanja može rješavati saradnjom dviju stranka.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*