Kina zbog smoga ograničila saobraćaj automobila

U Pekingu i drugim gradovima u sjevernom dijelu Kine redukovan je broj vozila na ulicama, zatvorene su fabrike, škole i gradilišta u okviru petodnevne uzbune zbog pojačanog smoga.

Hitne mjere uvedene su jučer, i zbog njih je saobraćaj danas u Pekingu znatno smanjen, mada nije jasno kakav utjecaj ove mjere imaju na zagađenje zraka, navodi agencija AP.

Do podneva po lokalnom vremenu glavni grad je bio obavijen smogom u kojem ima sitnih čestica PM 2,5, čak i deset puta više nego što Svjetska zdravstvena organizacija smatra sigurnim. Te sitne čestice mogu da se udišu i da prodru duboko u pluća, a smatraju se pouzdanim mjerilom kvaliteta zraka. Crveni, najviši stepen uzbune na skali od četiri nivoa, bit će na snazi do srijede, na sjeveru zemlje, gdje zbog hladnoće pojačano rade toplane na ugalj.

Peking je postao poznat po pojačanoj zagađenosti zraka posljednjih godina, mada su stručnjaci naveli da je taj kvalitet zapravo poboljšao u prvoj polovini 2016.

Broj dana u kojima je kvalitet zraka procijenjen kao dobar porastao je za 19, odnosno na 107 dana, a broj dana s pojačanim zagađenjem pao je za dva dana, na 14, saopćio je biro za praćenje zagađenja.

Poboljšanje je pripisano tome što su zatvorene 174 fabrike koje najviše zagađuju zrak, prebačeno je 463 velikih potrošač s uglja na alternativne izvore energije, s puteva je uklonjeno hiljade automobila, autobusa i kamiona s jakim ispušnim plinovima, a uvodena su 6.803 automobila na struju.

Istraživači njemačkog instituta Maks Plank ocijenili su da je smog uzrok oko milion preranih smrtnih slučajeva godišnje u Kini, a neprofitna grupa Berkely Earth iz Kalifornije je procijenila taj broj na 1,6 milion ljudi.

(Beta-AP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*