Roditeljima Alekse Jankovića 16.000 eura odštete

Nakon više od pet godina pravne borbe roditeljima Alekse Jankovića (14), koji je 2011. godine izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja koje je trpio u svojoj osnovnoj školi “Sreten Mladenović Mika” u Nišu, početkom decembra pravosnažno je dosuđena naknada štete od skoro dva miliona dinara (nešto više od 16.000 eura) koju treba isplatiti ta osnovna škola.

Zbog istog slučaja 2012, škola kao i tadašnja direktorica, osuđeni su u prekršajnom postupku i kažnjeni maksimalnim novčanim kaznama, dok su maloljetni nasilnici kažnjeni u krivičnom postupku.

Osnovna škola “Sreten Mladenović Mika” pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu obavezana je da Aleksinim roditeljima, Bojanu i Dragani Janković, isplati po 350.000 dinara (2.800 eura) za pretrpljenu nematerijalnu štetu, po 425.000 dinara (2.400 eura) za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede prava ličnosti sa zakonskom zateznom kamatom, kao i troškove postupka od 429.600 dinara (3.400 eura).

Tom odlukom odbijena je žalba škole i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Nišu iz maja ove godine, kojom je škola kažnjena jer nije preduzela mjere da spriječi kontinuirano nasilje nekih učenika škole nad Aleksom.

U presudi, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se, pored ostalog, da je škola u dužem vremenskom periodu postupala suprotno zakonu i propisima, iako su zaposleni i odgovorna lica u školi znala ili morala da znaju šta predviđaju pozitivni zakonski propisi kao i Protokol o postupanju u ustanovama u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Zbog svega toga roditelji stradalog dječaka trpjeli su duševne bolove, psihičke presije, emocionalne neprijatnosti, strah i povrede prava ličnosti, smatra sud.

Aleksa Janković izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine pošto ga je sedmero vršnjaka zlostavljalo duže od osam mjeseci.

Imao je potrese mozga, nogu u gipsu i dijagnozu “posttraumatski sindrom”, prenijeli su ranije mediji.

U prekršajnom postupku koji je pravosnažno okončan 2012. godine utvrđena je krivica škole i tadašnje direktorice Suzane Popović Ickovski, jer nisu preduzeli mjere za sprečavanje višemjesečnog vršnjačkog nasilja.

Prekršajni apelacioni sud je kaznio školu sa 500.000 dinara (4.048 eura), a Popović Ickovski sa 50.000 dinara (405 eura), jer su prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o prekršajima kao i jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu preduzeli mjere propisane pravilnikom postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja.

Pred Višim sudom u Nišu završen je i krivični postupak protiv trojice maloljetnika koji su ga fizički i verbalno zlostavljali, a koji je pokrenula Grupa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije niške PU.

Vođa nasilnika dobio je pojačan vaspitni nadzor u trajanju od šest mjeseci do dvije godine, a dvojica dječaka po ukor suda, što su su maksimalne kazne pripisane zakonom za njihov uzrast.

Bivša direktorica škole Popović Ickovski je u novembru 2015. godine podnijela ostavku.

U izvještaju Zaštitnika građana o ovom događaju ranije je navedeno da je od oktobra 2010. godine do aprila 2011. godine, Osnovna škola “Sreten Mladenović Mika” imala saznanja ili prijave za više slučajeva fizičkog i psihološkog nasilja nad Aleksom, kao i saznanja o nasilju nad drugim učenicima.

Nakon ove tragedije izrađen je nacrt zakona za sprečavanje vršnjačkog nasilja poznatiji kao “Aleksin zakon”, koji međutim još nije usvojen u Skupštini i pored brojnih apela širom Srbije.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*