Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo prijedlog rezolucije za slanje posmatrača u Alep

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo prijedlog rezolucije koji predviđa slanje međunarodnih posmatrača koji će nadzirati situaciju i proces evakuacije civila iz Halepa, javlja Anadolu Agency (AA).
Na današnjoj sjednici Vijeće je jednoglasno odobrilo prijedlog koji je jučer podnijela Francuska, a Rusija se prvobitno protivila prijetnjom upotrebe veto glasa, ali je predlagač Francuska potom u prijedlog uvrstila i ruske zahtjeve.

Rezolucija predviđa slanje posmatračke misije UN-a i drugih međunarodnih humanitarnih rganizacija koje će prirediti objektivan izvještaj o stanju u Halepu i nadzirati sigurnost i proces evakuacije civila iz tog sirijskoj grada.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon će najkasnije za pet dana podnijeti Vijeću sigurnosti izvještaj o implementaciji odluka rezolucije.

U rezoluciji se pozivaju sve strane u Siriji da međunarodnim posmatračima omoguće kretanje i rad na terenu, kao i da zaštite civile.

Također se sve strane pozivaju da zaštite medicinske ustanove i osoblje, kao i omoguće dopremanje lijekova i opreme u sve ratom zahvaćene regije.

Jučer je u prijedlogu Francuske bilo navedeno da se od generalnog sekretara UN-a traži da angažira međunarodne posmatrače na istoku Halepa, a Rusija je potom zatražila da se uvrsti i obavezno odobrenje sirijskog režima kako se posmatrači ne bi izložili sigurnosnim rizicima. U konačnoj i usvojenoj verziji rezolucije stoji da se od generalnog sekretara UN-a traži da “u konsultacijama sa uključenim stranama“ osigura uvjete i angažira posmatrače.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*