U srijedu prezentacija dvojezične publikacije Amalija, biografija Amalije Lebeničnik

U ateljeu „Ismeta Mujezinovića“ Tuzla u srijedu 8. Februara 2017.godine u 18:00 časova, održat će se prezentacija dvojezične publikacije Amalija, biografija Amalije Lebeničnik autorice teksta Asje Redžić.

Domaćini i organizatori dvojezične prezentacije publikacije Amalija, povodom obilježavanja „Prešernova dana“ (Slovenski kulturni praznik) su Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla i Grad Tuzla.

U programu učestvuju Ženski zbor „Slovenčice“ Tuzla, pod vodstvom dirigentice Lejle Mulaosmanović, na harmonici Mirela Ibrahimović Mehanović.

Svečanoj prezentaciji dvojezične publikacije Amalija i povodom obilježavanja „Prešernova dana“, prisustvovat će ambasador Republike Slovenije u BiH, Iztok Grmek.

Organizaciju ovogodišnjeg koncerta podržali su Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamjestvu in po svetu i  Grad Tuzla.

Amalija Lebeničnik, jedna od najvažnijih žena u čitavom bivšejugoslovenskom i bosanskohercegovačkom radničkom i antifašističkom pokretu.

Svojevremena saradnica Roze Luksemburg i Klare Cetkin, iskusni borac za prava radnika Njemačke i Evrope, u evropskom radničkom pokretu poštovana revolucionarka, ostavila je u Tuzli nezaboravan i blistav trag. Prije Drugog svjetskog rata bila je aktivna u sindikalnom pokretu a u toku rata uzor mladim revolucionarima i antifašistima Tuzle. Nacisti su je u jesen 1941. godine uhapsili, zajedno sa njenim sinom Andrijom i nekoliko istaknutih žena i muškaraca iz antifašističkog pokreta otpora, osudili na smrt strijeljanjem i kaznu izvršili 16.2.1942. godine. Tog dana ustaše i nacisti su strijeljali Džemala Mandžića, Gostu Lazarevića, Andriju i Amaliju Lebeničnik. Amaliju su namjerno, kako bi je natjerali da gleda smaknuće rođenog sina, ubili poslednju. Sačuvala je hrabrost i strijeljačkom stroju doviknula:

–          Pucajte izrodi, i drugovi će u vas pucati !

Tako je i bilo. Tuzla već 2.10.1943. godine postala najveći oslobođeni grad u nacizmom i fašizmom pokorenoj Evropi. Ubice Amalije Lebeničnik, njenog sina i njenih drugova su kažnjene. Ostalo je lijepo sjećanje na veliku ženu, koja danas predstavlja dragocjeno zajedničko antifašističko, historijsko naslijeđe Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*