U okviru 13.Dana Mladih Tuzle premijera predstave „ Šetnja za zaborav“

U okviru 13.Dana Mladih Tuzle, za ponedjeljak 20.3. i utorak 21.3.2017.godine na sceni Teatra Kabare sa početkom u 19.30h zakazana je premijera predstave „ Šetnja za zaborav“.

Predstava „Šetnja za zaborav“ je ispitni projekat polaznika grupe srednjeg uzrasta napredne faze Dramskog studija za djecu i mlade 2016. u produkciji Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla i Pozorišta mladih Tuzle. Predstava nastaje po motivima filma i novele „A Walk to Remember“ autora Nicholasa Sparksa. Režiju potpisuje Adnan Mujkić, a saradnici u radu sa grupom su Benjamin Avdić, Lejla Sinanović i Arnela Galijašević. U predstavi igra 35 polaznika raspodijeljenih u dvije glumačke postave.

Polaznici grupe bivaju potaknuti na istraživanje sebe i svoje okoline, željom da se jezikom umjetnosti progovori o aktuelnim problemima u društvu. To rezultira pričom o borbi sa leukemijom i stvaranju osjećaja radosti za sreću drugih, prikazujući promjenu sebe kao prvi korak u mijenjanju zajednice u kojoj živimo. Nedovoljno razvijena svijest o djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim potrebama, problemi u zdravstvenom sistemu, duhovnost, „ničija djeca“, razmišljanja i moralne dileme u odrastanju i kreiranju vlastitog identiteta, postulati iskrene ljubavi i potraga za univerzalnim vrijednostima – sve su to motivi koji grade paletu likova u priči. Okosnicu priče čini promjena okolnosti životne situacije koja izaziva transformaciju biotički određenog i do tada stečenog u čovjeku, te snažna borba za život rezultira pobjedom utemeljenoj na zajednički udruženim snagama i ljubavi. Scenskom igrom reprezentira se potraga za svijetom koji je utopija ideala – mjesto na kom ljubav liječi sve. „Šetnja za zaborav“, ukazujući na ljepotu iskrenosti i simedonije, simbolizira snagu glasa koji dopire do dubine ljudskog srca šireći horizont posmatranja života i nadjačava trenutno prisutnu kolektivnu buku tišine!

Za predstavu nema slobodnih mjesta, repriza je zakazana za april 2017.godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*