Održan okrugli sto o značaju rane intervencije kod djece sa teškoćama u razvoju

Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju “SOCI” iz Tuzle u saradni sa Asocijacijom za održivi razvoj “Zelene staze-Green tour” Tuzla i Udrženjem studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u povodu Međunarodnog dana  osoba sa autizmom organizovali su danas Okrugli sto o temi  ” Značaj rane intervencije kod djece sa teškoćama u razvoju”.

Kroz svakodnevnu praksu se pokazalo da segment rane intervencije  u našem društvu  izostaje, istakla je Vesna Bratovčić, vanredni profesor na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu UNTZ. To predstavlja veliki problem, jer je veoma važno reagovati na vrijeme. Kada je dijete uključeno od samog početka u sistem (zdravstveni, socijalni i obrazovni), to je velika pomoć i podrška i djetetu, ali i porodici, dodala je.

Profesorica Bratovčić je pojasnila da razlikujemo  super ranu i ranu intervenciju. Kod nas se u sistem rane intervencije uključuju djeca koja su rođena sa  smetnjama, ili nasljednim bolestima koje se mogu detektovati odmah po rođenju  ili oštećenjima centralnog nervnog sistema koja se također mogu odmah  detektovati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*