Vaskršnja liturgija: Širimo ljubav i jedinstvo u vjeri

Širenje ljubavi i jedinstva u vjeri glavna je poruka poslana tokom služenja Vaskršnje liturgije u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu  koju ste mogli pratiti u  direktnom  prijenosu na BHRT. Pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha srpskogIrineja. Vaskršnje liturgije služene u pravoslavnim crkvama širom BiH.

U prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika, uz molitvu i čitanje Jevanđelja slavljena je najveća radost hrišćanskog svijeta i vjera u pobjedu života nad smrću.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici počeli su u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje, sjedinjenje s Bogom.

Nakon molitvenog dijela pročitana je Poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj je naglašena važnost pobjede dobra nad zlom. Patrijarh je kazao da živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrim, a dobro zlim, a grijeh nečim modernim i prihvatljivim.
Poručio je i ukazao da se omladini umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Nakon okupljanja u hramovima vjernici Vaskrs nastavljaju proslavljati u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.

Vaskršnje liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*