Vlasenica: Ukopani posmrtni ostaci pet bošnjačkih ratnih žrtava

Na muslimanskom groblju Rakita u Vlasenici danas je klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka pet žrtava koje su srpske snage ubile prilikom etničkog čišćenja Vlasenice 1992. godine.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015. godine izvađeno 55 posmrtnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan bašča na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo, Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

U Vlasenici su danas ukopani Bešir Čamdžić, Jasmin Hurić, Mersad Dautović, Muradif (Rahman) Kolarević te Jakup (Rahman) Hrnjić.

Najmladja identificirana žrtva je Jasmin Hurić, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Tokom rata na području Vlasenice ubijeno je 2.600 Bošnjaka.

Zbog ratnih zločina u tom dijelu BiH osuđen je Dragan Nikolić – Jenki kome je sudjeno u Haškom tribunalu, dok dok su Predrag Bastah i Goran Višković Vjetar osuđeni u Sudu BiH.

Nekadašnji upravnik logora Sušica Veljko Bašić, logor kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, zbog starosti je oslobođen odlukom Suda BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*