Udruženje “Atex” Tuzla danas obilježava Svjetski dan zaštite na radu

Udruženje “Atex” danas obilježava Svjetski dan zaštite na radu prigodnim skupom inženjera sigurnosti i zaštite na radu.

Ovaj dan se istovremeno obilježava i kao dan sjećanja na žrtve nesreća na radu i profesionalnih bolesti, a u mnogim zemljama i kao nacionalni dan ZnR.

Prethodnih godina Udruženje je ovaj dan obilježavalo sa Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom i sa predstavnicima sindikata FBiH i TK.

S obzirom na teško stanje u području sigurnosti i porast broja nesreća na radu, uz istovremeno veliki broj nezaposlenih inženjera sigurnosti i mladih stručnjaka, Udruženje želi obilježiti ovaj dan na način kako to čine skoro sve svjetske zemlje, promovirajući ciljeve strategije održivog razvoja UN, da bi se omogućio dostojanstven rad i broj nesreća na radu smanjio. I ovog puta se žele obratiti javnosti radi podizanja svijesti i sigurnosne kulture, a posebno sa zahtjevom za reguliranje protiveksplozivne zaštite. Ovi propisi, kao i mnogi drugi, ne donose se zbog blokade rada Komiteta za tehničke propise pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a i zbog nedonošenja Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH. Zastoj traje već desetak godina, direktno se odražava na provođenje mjera sigurnosti, a posljedice se osjećaju u svim dijelovima BiH i kantonima FBiH.

Udruženje Atex je osnovano 2010.godine, broji oko 45 članova iz Tuzle, Sarajeva, Banja Luke, Brčkog, Gradačca i drugih mjesta – stručnjaka raznih struka, iz privrede, sa tehničkih fakulteta i iz inspekcijskih tijela, među kojima je i desetak nezaposlenih inženjera sigurnosti.

Udruženje i njegova sekcija zaštite na radu založiće se ove godine i za podizanje značaja sigurnosnih studija, zapošljavanje i veće uvažavanja stručnjaka zaštite u preduzećima sa opasnim radnim mjestima i procesima. Zbog toga se na skup pozivaju zaposleni i nezaposleni inženjeri sigurnosti da solidarno odaju poštu poginulim radnicima i da dogovore svoje buduće zajedničke aktivnosti. Zainteresirani radnici, poslodavci, stručnjaci i predstavnici medija su također dobrodošli.

Vjeruje se da ovakvo obilježavanje, uz podršku medija i uz apel za usvajanje državne regulative i Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH, mora doprinijeti promociji sigurnosti, te da će, barem u rudarstvu i rizičnim industrijama FBiH, utjecati na usvajanje svjetskih principa sigurnosti i na temeljitiju primjenu evropskih direktiva i sigurnosnih standarda.

Detaljnije informacije zainteresirani mogu dobiti na adresi atex@atex.ba .

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*