Praznik proljeća Hetita obilježen nakon 3.500 godina

U gradu Hattusha, koji je bio glavni grad civilizacije Hetita, na današnjoj teritoriji Turske, nakon 3.500 godina obilježen je Purulliya, odnosno Praznik proljeća.

U organizaciji turskih vlasti, među kojima se nalazi i Ministarstvo za kulturu i turizmam organiziran je niz aktivnosti kako bi se oživio praznik koji je u doba jedne od najznačajnijih civilizacija na području Anadolije, zauzimao važno mjesto.

Sreski načelnik Bogazkalea, Turan Sogukoluk, na ceremoniji u hramu Yazilikaya u Hattushi, izjavio je kako je to grad mira i tolerancije te da će se ovim aktivnostima rituali Hitita prvi put spojiti s prostorom i dobiti značaj.

Sogukoluk je kazao kako su Hetiti obilježavali oko 200 praznika i da je “Purulliya” među najznačajnijima, jer označava dolazak proljeća. Dodao je kako će nakon 3.500 godina praznik biti obilježen na jednom mjestu.

Načelnik općine Osman Tangazoglu kazao je kako Hattusha ne dobija mjesto u turizmu koje zaslužuje.

Studenti Odsjeka za arheologiju Univerziteta Hitit prezentirali su na koje načine je praznik bio obilježavan, a nosili su odjeću kralja, kraljice, vrača, vojnika i pučanstva.

Prikazan je i niz rituala koju su Hititi imali u nadi da će im donijeti dobru narednu godinu.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*