Osigurana 2.000.000 KM za dogradnju i infrastrukturu aerodroma Tuzla

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je potpisao Ugovor o prijenosu sredstava kapitalnoga transfera s direktorima JP Međunarodni aerodrom Tuzla Rifetom Karasalihovićem i JP Međunarodna zračna luka Mostar Marinom Raspudićem.

Na temelju zahtjeva ovih javnih poduzeća i na Odluke Vlade Federacije BiH osigurana su sredstva za dogradnju i unapređenje infrastrukture oba aerodroma u iznosu od po 2.000.000 KM za svaki aerodrom.

Sredstva će, između ostalog, biti namijenjena za kapitalna ulaganja za projekt rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkog terminala sa pratećom infrastrukturom na Aerodromu Tuzla, te za proširenje platforme, izradu projektne dokumentacije, opremu za prihvat i otpremu zrakoplova, sanaciju manevarskih površina i izgradnju cargo objekata na Aerodromu Mostar.
Kako je istakao ministar Lasić, sredstva su namjenski prikupljena od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH, te ona ne opterećuju Proračun FBiH i porezne obveznike. Također je naglasio kako je jedan od ciljeva Federalnog ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi bila ponuđena ponudila kvalitetna razina usluge i kako bi zračne luke u Federaciji BiH bile još konkurentnije u okruženju i regiji.

Direktori oba aerodroma su naglasili da ih raduje dobra suradnja s ministrom Lasićem i da su sredstva značajan korak u podizanju gospodarske aktivnosti u oba kantona, a i šire, te kako ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja, što ima pozitivne učinke na proizvodnju i zapošljavanje. Zaključili su da su navedena sredstva samo prvi korak u unaprjeđenju i dogradnji aerodroma, te da će omogućiti otvaranje mogućnosti za ulaganja institucionalnih ulagača i privatnih investitora, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*