PayPal sa Visom dogovorio izdavanje debitnih kartica u Evropi

PayPal je postigao sporazum sa Visom koji mu omogućava izdavanje debitnih kartica u Evropi. Ovaj korak označava širenje kompanije poznate po uslugama online plaćanja u oblast tradicionalnog bankarstva.
Dvije kompanije potpisale su sporazum o saradnji u pružanju usluga platnog prometa širom kontinenta. Tenzije među “kartičnim konkurentima” dodatno su porasle s obzirom na rast PayPala kao kompanije čiji korisnici mogu izvršavati uplate direktno sa bankovnih računa, zaobilazeći mrežu kartica.

Kao dio sporazuma PayPal, koji već ima bankovnu licencu u Evropi, moći će ponuditi Visa debitne kartice sa svojim brendom na njima. Očekuje se kako će ovaj potez posebno privući male firme koje na PayPal računu imaju novčane iznose predviđene za kupovinu zaliha, kao i osobe koje nemaju bankovni račun, ali koriste PayPal.

Sporazum sa Visom otvara im širu bazu klijenata jer poslovanje preseljavaju na građanstvo, piše Financial Times.

Voditelj plaćanja, proizvoda i inžinjeringa Jim Magats kazao je da je PayPal odranije planirao pokretanje debitne kartice iako to nije bio njihov osnovni cilj. U nekim evropskim zemljama, poput Italije, oni nude prepaid kartice sa MasterCardom, a u SAD-u debitne kartice.

Magats tvrdi da PayPal ima nekoliko važnih klijenata koji bi za svakodnevnu potrošnju radije koristili PayPal nego bankovni račun, a također postoje i korisnici koji sve online transakcije vrše preko PayPala i žele taj posao nastaviti putem njihove debitne kartice.

Ugovor sa Visom omogućit će korisnicima PayPala pristup Visinom beskontaktnim platnim mjestima u trgovinama širom Evrope, a putem telefona moći će koristiti opciju “tap and pay” putem svog PayPal računa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*