Svjetski je dan pismenosti: Tužna bh. statistika

Svjetski dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta. Bosna i Hercegovina, prema posljednjem popisu stanovništva, Međunarodni dan pismenosti dočekuje sa 2,82 posto nepismenog stanovništva.

U našoj zemlji ima 89.794 nepismenih (2,82 posto) i 36,2 posto kompjuterski nepismenog stanovništva, što je poražavajući podatak u modernom svijetu.

Pismenost nije samo poznavanje slova
Iz Udruženja “Heroji svakodnevnice” poručuju da, iako su izneseni podaci katastrofalni, oni su možda i mnogo gori. Jer, podatak od 2,82 posto nepismenih odnosi se na elementarno nepismene osobe, dok je funkcionalno nepismenih u BiH mnogo više. Ima ih čak oko jedne trećine, a u ruralnim sredinama taj broj raste do 70 posto.

Funkcionalna pismenost podrazumijeva da osoba zna popuniti ugovor, formular, da se služi internetom, telefonom, te da je aktivan tražilac posla. Barem trećina stanovništva Bosne i Hercegovine ne spada u ovu kategoriju.

Poređenja radi, broj elementarno nepismenih u Hrvatskoj je 0,8 posto, u Srbiji 1,96, a u Crnoj Gori 1,5 posto. Premaa UNESCO-vim podacima, u jednoj državi broj nepismenih ne bi trebalo da prelazi više od 0,2 posto.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*