Sastanak bh. vlasti sa Ramljakom: Zaustavljeno otpuštanje radnika, dug će se vraćati u naredne četiri godine

Do sada je u BiH otpušteno ukupno 129 radnika zaposlenih u nekoj od firmi kćerki Agrokora u našoj zemlji, a 26 ih je preraspoređeno u neku od drugih firmi, kazao je vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak. Prema njegovim riječima, najveći broj ovih radnika otpušten je iz Velproa.

– Odlučili smo da Velpro ide u likvidaciju. Nažalost u proteklom periodu smo morali poduzeti i neke nepopularne mjere, odnosno otpustiti neke radnike. Međutim, njima smo isplatili otpremnine koje su više od zakonskog minimuma. Ono što je bitno istaći je da bi time trebalo prestati veće otpuštanje radnika iz Agrokorovih firmi u BiH. Mogu reći da BiH više neće biti u fokusu mog rada jer smo situaciju u poslovanju u BiH stabilizovali do te mjere da više ne moram često ovdje dolaziti – istakao je Ramljak.

Direktor Konzuma Tomislav Bagić je kazao kako dug ove firme prema bh. dobavljačima iznosi 58 miliona maraka. Tome treba dodati i sedam miliona maraka duga koji je ostao iz Velproa, a čije je plaćanje Konzum preuzeo na sebe.

– Značajan dio novca će biti isplaćen u gotovini prema dobavljačima. Ostatak od oko 40 miliona maraka bit će isplaćen u jednom dužem periodu. Razmišlja se o periodu od četiri godine. To može biti i malo kraći period, ali i duži, a sve će zavisiti od priliva novca – dodao je Ramljak.

Prema njegovim riječima, dio duga koji će biti isplaćen u gotovom novcu platit će se od novca kojeg će Agrokor u obliku dokapitalizacije “upumpati” u Konzum. Radi se o iznosu od 15 miliona eura, odnosno oko 30 miliona KM, o čemu je Vijeće povjerilaca Agrokora donijelo pozitivnu odluku na sjednici koja je održana 31. augusta.

Na istoj sjednici je donesena i odluka o razdvajanju Mercatora i Konzuma.

– Proces razdvajanja je već počeo. Mercator je do sada u BiH preuzeo 25 prodajnih mjesta. Radi se o prodavnicama koje je Mercator imao prije nego što ga je preuzeo Konzum. Proces razdvajanja trebao bi biti završen do kraja septembra – pojasnio je Ramljak.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao kako je predstavnike vlasti u BiH na ovom sastanku intresovalo rješavanje nekoliko bitnih pitanja. Osim problema otpuštanja radnika, razdvajanja Mercatora i Konzuma, te izmirenja duga prema dobavljačima, predstavnici bh. institucija su na sastanku tražili odgovore i u vezi sa budućim poslovanjem firmi Ledo i Sarajevski kiseljak.

– Najavljeno je da će Ledo i Sarajevski kiseljak također dokapitalizirati Konzum. Nas je posebno zanimalo kako će se to odraziti na poslovanje ove dvije kompanije, odnosno da li će taj postupak imati negativne efekte na njihov rad. Od gospodina Ramljaka smo dobili uvjeravanja da ta dokapitalizacija ne bi trebala imati negativne posljedice – kazao je Šarović.

Ramljak je potvrdio kako su i do njega došle informacije da jedna od banaka povjerilaca pokušava putem sudske pljenidbe naplatiti svoj dug od Agrokora, te da pokušava ishodovati pljenidbu i izvan granica Hrvatske. Međutim, prema njegovim riječima, u Agrokor još nije došao bilo kakav sudski akt o eventualnoj pljenidbi imovine Leda, Sarajevskog kiseljaka ili neke druge Agrokorove firme kćerke u BiH. Ramljak nije želio potvrditi, ali ni demantirati da se radi o Sberbanci.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*