U BiH nema sumnjivih slučajeva zaraženih od ebole

Zbog izbijanja epidemije smrtnosnog virusa ebole u svijetu, najveće u posljednjih 40 godina od koje je već smrtno stradalo više od 700 ljudi u zapadnoj Africi, i u BiH su na snazi preventivne mjere zbog ovog virusa, pieš bh. novinska agencija Patria.

Kako je kazao Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, poduzimaju se sve mjere suglasno sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Od praćenja putnika u međunarodnom saobraćaju, do uvezanosti svih relevantnih subjekata, počevši od državne granične službe, inspekcijskih službi do zavoda za javno zdravstvo, hitne pomoći. Organiziran je i izolator na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te pripremljena Klinika za infektivne bolesti za slučaj prijema takvih bolesnika” – kazao je Ler.

Kako je potvrdio za sada nema slučajeva koji bi bili stavljeni pod nadzor ili sumnjivi na zarazu. Ebola je prvenstveno zarazna bolest divljih životinja kišnih šuma, koje i prenose zarazu na ljudski rod izravnim kontaktom s tijelom zaražene životinje ili osobe, odnosno s njihovim izlučevinama i izmetom.

Uobičajeno se ne prenosi zrakom, međutim, potvrđeno je da se može prenijeti u sitnim kapljicama koje je moguće udahnuti. Naziv je dobio po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je bolest prvi put prepoznata 1976. u bolnici koju su vodile časne sestre flamanke. Za ebolu za sada nema lijeka.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*