Ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice. Iz ove kompanije su najavili da će poduzeti pravne radnje za osporavanje tog rješenja.

Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice.

U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka.

Profesor sa Ekonomskog fakuleta u Sarajevu i predsjednik Kluba DF-a u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić rekao je za agenciju Patria da već neko vrijeme upozorava da bh. vlasti kasne u donošenju zakonskih rješenja koja bi zaštitila Bosnu i Hercegovinu u slučaju Agrokor.

“Slovenski parlament je donio ‘Lex Mercator’, a i Hrvatska i Srbija su završile svoju priču. Oni su s pravom išli da zaštite svoje dobavljače i svoje proizvođače. Naravno da je BiH morala donijeti vlastite mjere da bi eliminisala rizike, a posebno rizik vezan za odliv novca iz BiH u Hrvatsku, odnosno, odliv novca iz firmi kćerki Agrokora kao što su Konzum, Sarajevski kiseljak, Velpro…“, rekao je Đonlagić.

„Niko do sada nije otvorio pitanje da li su ove kćerke firme u BiH, a koje su sa kapitalom naslonjene na koncern Agrokor, izdavale bilo kakve korporativne garancije za zaduživanje Agrokora u Hrvatskoj. Svi su se, primjerice, fokusirali na Konzum, a jedna od najprofitabilnijih Agrokorovih kompanija je upravo Sarajevski kiseljak“, zaključio je Đonlagić, piše NAP.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*