MMF: Oporavak bh. ekonomije slabiji u odnosu na ostatak istočne Evrope

Ekonomija Bosne i Hercegovine doživljava ciklični oporavak koji je ipak slabiji u odnosu na ostatak istočne Evrope, a osnovni cilj programa – podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta i dalje je u velikoj mjeri neriješen, navodi se u saopštenju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po okončanju prvog pregleda ekonomskog programa BiH u okviru proširenog aranžmana (EFF) s ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

U saopštenju se konstatuje da izvoz iz BiH i doznake iz inostranstva bilježe porast, te da se očekuje rast inflacije u 2017. godini.

“Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa, podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta, je i dalje u velikoj mjeri neriješen”, prenosi se u saopštenju izjava šefa Misije MMF-a za BiH Nadima Ilahija (Nadeem Ilahi).
Misija MMF-a, navodi se u saopštenju, primjetila je napredak ostvaren u pripremi fiskalno odgovornih nacrta budžeta entiteta za 2018. godinu, te podstiče vlasti da blagovremeno i u skladu s preporukama osoblja MMF-a završe proces pripreme budžeta Institucija Bosne i Hercegovine.

“Na polju provođenja strukturalnih reformi je ostvaren određeni napredak, posebno na nivou entiteta. Međutim, provođenje nekih od ključnih mjera iz programa se odvija mnogo sporijim tempom od očekivanog. Prethodne mjere za prvi pregled programa obuhvataju usvajanje entitetskih budžeta za 2018. godinu, kao i usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjena i dopuna zakona kojim će se povećati akcize na gorivo”, upozorava se u saopštenju MMF-a.
Dodaje se da je kontinuirano kašnjenje u pogledu usvajanja seta zakona kojim bi se akcize na gorivo povećale usporava ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine.

“Ovo je neophodno kako bi se odblokirao najveći paket vanjskog finansiranja koji je odnedavno na raspolaganju za ključne investicije u infrastrukturu. Kontinuirano kašnjenje u tom pogledu je usporilo ekonomski oporavak i uticalo na izglede za brži rast i otvaranje novih radnih mjesta”, precizirano je.

Osim usvajanja izmjena Zakona o akcizama BiH, Misija MMF-a kao mjere koje BiH mora ispuniti navodi i usvajanje Zakona o osiguranju depozita u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, iniciranje od Vlade Federacije BiH procesa temeljne procjene vrijednosti BH Telecoma i HT-a Mostar, usvajanje od strane Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO) kvartalnih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, te poravnanje međuentitetskih dugovanja.

“S obzirom da su već usvojeni entitetski zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo, odsustvo novog Zakona o osiguranju depozita odgađa modernizaciju legislative bankarskog sektora u zemlji”, navodi se u saopštenju MMF-a u kontekstu poziva na usvajanje Zakona o osiguranju depozita na nivou Bosne i Hercegovine.

U saopštenju MMF-a se zaključuje da je “ispunjavanje ovih prethodnih mjera u narednim sedmicama od ključnog značaja kako bi se program vratio na pravi kolosijek”.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda pod vodstvom Nadim Ilahija posjetila je Bosnu i Hercegovinu u periodu od 07. do 21. novembra kako bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i srednjoročnim perspektivama u okviru Konsultacija po članu IV za 2017. godinu, kao i o politikama za prvi pregled ekonomskog programa BiH koji je podržan MMF-ovim proširenim aranžmanom (EFF).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*