Prof. Dr Remo Ruffini, direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku iz Pescare u Tuzli će održati predavanje

Prof. Dr Remo Ruffini, direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet) iz Pescare u Italiji i profesor Univerziteta u Rimu “La Sapienza”, u ponedjeljak 27.11.2017. godine u 12.oo sati u Amfiteatru A1 Rektorata Univerziteta u Tuzli, održat će  predavanje naslovljeno

“Zagonetka proboja gama-zračenja GRB 090510, GRB 130603B i GRB 170817A”

 

Prof. Dr Remo Ruffini, jedan je od začetnika teorije crnih rupa, te osnivač Marcel Grossmann konferencija, zajedno sa Mohammedom Abdus Salamom, te postdoktorski student Johna Archibalda Wheelera na Institute of Advaced Studies u Princetonu. Suradnik je desetina vrhunskih naučnika širom svijeta, a jedan od njih je i Stephen Hawking.

Potom, također u ponedjeljak, 27.11.2017. godine u 13.oo sati, u Amfiteatru A1 na Rektoratu Univerziteta u Tuzli, bit će upriličeno svečano potpisivanje sporazuma o naučnoj suradnji između Univerziteta u Tuzli i Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet).

Sporazum će potpisati Rektorica Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Nermina Hadžigrahić i Direktor ICRANet-a Prof. Dr Remo Ruffini, dok će svjedoci biti Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prof. Dr Vedad Pašić i član Fakulteta ICRANeta-a, Prof. Dr  Jorge Armando Rueda Hernandez.

Planirano je prisustvo i Nj.E. Ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nikole Minasija, te naučnog atašea, Dr Paola Battinellija, kao i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, te velikog broja predstavnika akademske zajednice.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*