Carinske olakšice godišnje obezbijede 2.000 novih radnih mjesta

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekao je da je ovo ministarstvo na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj danas predložilo carinsku tarifu za 2018. godinu koja je usvojena, kao i odluku o suspenziji smanjenja carinskih stopa za jedan broj tarifnih linija.

„Riječ je o jednom broju kompanija izvozno orjentisanih. To je standardna odluka koja proizilazi iz Zakona o carinskoj tarifi i radi se o ukupno 52 tarifne linije iz oblasti hemijske industrije, industrije obuće i kože, tekstilne industrije, metalne industrije“, rekao je Šarović.

Ističe da je ovo značajan i veliki podsticaj za izvozno orijentisane kompanije koje smanjenjem carinskih stopa za repro-materijal postaju praktično konkurentnije.

„Iza ovog prijedloga stale su svakako entitetske privredne komore i Spoljno-trgovinska komora BiH, ali i UO UIO BiH. Mislim da je učinjen dobar posao, zahvaljujući ovome svake godine imamo dodatno zapošljavanje najmanje 2.000 radnika i uštedu kompanijama za najmanje 10 miliona KM, a osipanje budžeta nije značajno. Mislimo da je praksa primjene ove podsticajne mjere vrlo značajna“, rekao je Šarović.

On je  novinare informisao i da je Vijeće ministara na sjednici održanoj u petak usvojilo odluke o dodijeli grant sredstava za međunarodne sportske manifestacije i grantovi za kulturne institucije u BiH i RS, od ukupno tri miliona KM.

„Od ukupno tri miliona KM grant sredstava jedna trećina pripala je RS, odnosno jedan milion KM.  Najveći dio otišao je republičkim institucijama kulture, ali i institucijama kulture na regionalnom i opštinskom nivou. Ovo je prilika da kaže, da je Narodno pozorište RS dobilo grant u iznosu od 129 hiljada KM, Muzej RS dobio je grant u iznosu od 95 hilljada KM, Narodna i Univerzitetska biblioteka RS iznos od 40 hiljada KM, muzej savremene umjentosti RS, 30 hiljada KM, Matica Srpska 40 hiljada KM, Prosvjeta ukupno sa regionalnim i opštinskim organizacijama 65 hiljada KM i za obnovu Mitropolije Dabrobosanske, a na zahtjev koji je uputila Mitropolija, odobren je iznos granta od  200 hiljada KM“, rekao je Šarović.

On nije želio govoriti o tome da li je Vijeće ministara BiH danas razmatralo Nacrt odluke o ratifikaciji  Ugovora o osnivanju Transportne zajendice između EU i strana potpisnica BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija, konstatujući da nije bilo predlagača, te da o otme nisu ni raspravljali.

(NN/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*