Wigemark: Ekonomski forum BiH 2018 došao u pravom trenutku

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je Ekonomski forum BiH 2018 koji se održava danas u Sarajevu došao u pravom trenutku jer je prije sedam dana objavljena Strategija EU za zemlje zapadnog Balkana.

“Također, jučer je Vijeće ministara BiH završilo svoj dio posla s usvajanjem odluke koja se tiče Upitnika Evropske komisije a u petak je MMF odobrio drugu tranšu sredstava u okviru aranžmana koji je vezan za aktivnosti iz Reformske agende”, dodao je Wigemark.

Najavio je da će krajem mjeseca u posjetu BiH doputovati predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker, sa saradnicima, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana a radi boljeg uvida u stanje u BiH po pitanju evropskih integracija i reformi.

Wigemark je potcrtao da reformski procesi moraju biti nastavljeni i dovršeno ono što je preostalo, te da činjenica da je ovo izborna godina nije izgovor da reforme ne budu provedene.

Novalić: Postoji niz problema zbog kojih koncept JPP u BiH nije zaživio

Federalni premjer Fadil Novalić ocijenio je danas u Sarajevu da je strah od monopoliziranja javnih usluga od strane privatnog kapitala glavna prepreka razvoju javno-privatnog partnerstva u BiH.

Na Ekonomskom forumu BiH 2018 koji se održava danas u Sarajevu, Novalić je rekao da postoji niz problema zbog kojih koncept javno-privatnog partnerstva u BiH nije zaživio iako je to, smatra, efikasan model udruživanja potencijala koje ima javni sektor, a to su uglavnom resursi i pružanje javnih usluga, te privatnog sektora koji je efikasan i ima kapital.

“Postoji i nepovjerenje kod privatnog sektora prema javnom sektoru, posebno našem koji često mijenja zakone i nije stabilan”, naveo je Novalić.

Dodao je da je i nedostatak zakona u toj oblasti jedan od razloga njenog zaostajanja, ali i nedostatak ponude projekata koji bi mogli biti realizovani kroz javno-privatno partnerstvo, što je Vlada FBiH pokušala prevazići s “100 projekata”.

Novalić je napomenuo da kod nas sada tek počinje razmatranje javno-privatnog partnerstva u oblastima energetike i putne infrastrukture, dok je u razvijenim zemljama to već izgrađeno i JPP se primjenjuje i u oblasti usluga.

Naglasio je da nama predstoji rješavanje svih problema koji koče JPP jer to predstavlja dodatni potencijal za razvoj našeg društva.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine organizirao je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a planirano je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.

Bevanda: Ako želimo vidljiv napredak u BiH svako treba raditi svoj posao

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda poručio je na “Ekonomskom forumu BiH 2018” da, ako BiH želi vidljiv napredak, svako treba raditi svoj posao i davati od sebe najbolje što može.

“Samo tako stvari u BiH mogu krenuti na bolje. Osim toga, zaduženja moraju biti ciljana”, naglasio je Bevanda.

”Ekonomski forum BiH 2018” planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u BiH.

Organizacijom Foruma Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu želi dati doprinos društvenoj zajednici tako što će akademska zajednica kroz poseban panel dati svoj stručni osvrt na postojeće stanje i potencijale bh. ekonomije.

Šarović: Potrebna nam je dramatična promjena prioriteta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sa Ekonomskog foruma u Sarajevu je poručio da je napredak jedini ključ za rješavanje svih nesporazuma u BiH, a da siromaštvo sva pitanja usložnjava te zemlju i cijeli region gura u nazadak.

“Ključ je da se narednih osam godina donosioci odluka posvete razvoju i napretku zemlje, a da druga pitanja koja su do sada bila svakodnevnica skinemo s liste prioriteta. Potrebna nam je dramatična promjena prioriteta. Tako će nam biti bliži put ka EU”, naglasio je Šarović.

Istakao je da povećanje konkurentnosti BiH zavisi od saradnje na svim nivoima vlasti. Kazao je i da se često uljepšava slika bh. ekonomije’.

“Ekonomski pokazatelji jesu solidni, ali to ne smije da nas zavarava, jer BiH, ali i cijeli region ne napreduju dovoljno brzo”, naveo je Šarović.

”Ekonomski forum BiH 2018” planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u BiH.

Zvizdić: O regiji ne razmišljati kao o pojedinačnim zemljama

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je jutros u Sarajevu na otvaranju Ekonomskog foruma BiH 2018 da o regionu zapadnog Balkana ne smijemo više razmišljati kao o pojedinačnim zemljama već kao o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji velikim investitorima može ponuditi jako dobre uslove, jer smo tako tretirani u svim strategijama EU.

Dodao je da održavanje ovakvih foruma, razmjenu mišljenja i dobrih praksi smatra izuzetno važnim za daljnji napredak Bosne i Hercegovine i regiona.

“Vijeće ministara BiH i sve vlade su posvećeni poboljšanju investicione klime, provođenju reformi za povećanje konkurentnosti kapaciteta BiH i bolje upravljanje javnim finansijama, te stavljanju u funkciju prirodnih i ljudskih potencijala radi jačanja ekonomske osnove BiH i smanjenja nezaposlenosti”, kazao je Zvizdić.

Naveo je da BiH raspolaže ozbiljnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom, što predstavlja komparativne prednosti u odnosu na ono što u ovom momentu može region i što traži Evropa.

“Rast vitalnih ekonomskih parametara, pogotovo izvoza, pokazuje kvalitet i konkurentnost bh. proizvoda a naš zadatak je ojačati jedinstveni ekonomski prostor unutar BiH i raditi na daljnjoj harmonizaciji regulatornog okvira i poboljšanju poslovne klime”, istakao je Zvizdić.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić rekao je da će forumu prisustvovati 500 biznismena i respektabilni govornici.

“Namjera nam je da danas govorimo o ekonomiji jer smo ušli u izbornu godinu u kojoj će biti puno političkih debata, a Ekonomski fakultet osim edukacije ima odgovornost i da otvara ekonomska pitanja”, naglasio je Kozarić.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini. Organizacijom Foruma Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu želi dati doprinos društvenoj zajednici tako što će akademska zajednica kroz poseban panel dati svoj stručni osvrt na postojeće stanje i potencijale bh. ekonomije.

(federalna.ba/Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*