Izložba slika Alise Teletović u Ateljeu “Ismet Mujezinović”

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” Tuzla će 29. marta, u 18,00 sati  biti otvorena izložba slika moderne i savremene slikarice Alise Teletović.

Alisa Teletović,rođena Banjalučanka, veći dio života provodi u Mostaru,  sticajem ratnih okolnosti, kao tinejdžerka od 18 godina, odlazi u daleku Australiju gdje započinje novi život 1994. godine.

Teletović slika od 11. godine slika apstrakne slike i postaje snažni i samonikli talenat, najmladja umjetnica  u nekadašnjoj Jugoslaviji. 1998. godine stiče Bakalerat u umjetnosti/Bachelor of Art, RMIT University, Melbourne, a 2000. godine završava Elektronski design i Interaktive medije, isto na melburnskom RMIT Univerzitetu. (Advanced Diploma in Electronic Design and interactive Media, RMIT University, Melbourne).

Stil Alise Teletović  je iznimno ekspresivan i figurativan kao i apstraktan. Obogaćen životom, življenja na dva kontinenta, slike su autobiografske i pričaju o životu i mislima kao i osjećanjima jedne umjetnice koja je morala da započne novi put i život daleko od svojih dragih. Rezultira to različitim motivima od pejzaža do portreta, a sve to na platno prenosi tako upečatljivo da je u svakom njenom djelu vidljiv umjetničin osobni stav prema životu u punom smislu. Svaka Alisina slika  ima priču i poruku, a najčešće su to lične poruke o snazi traženju identiteta, pripadanju, ljubavi i emociji, smislu života. Kroz boju posebno slobodno voli, a kroz likove priča i nada se boljem sutra.

PUTNIK VREMENA je ciklus slika koji se sastoji od 30- tak radova na papiru i 30-tak slika na slikarskom platnu. Putovanje kroz Hercegovinu tačnije Stolac, Popovo polje, na Čepčikuće i dalje, probudilo je u meni inspiraciju povratak kući i sebi, nakon dugog izbivanja je preraslo u novu seriju slika u kojoj su dominantni motivi brda, dinarskog krša, tragovi sjećanja i pronalaženje korjenja. Korozne stijene, emocije i „nijemi krik“, sve to svedeno u brda – prepreke u nama. Jedno uz drugo, nježnost i privrženost. Zaustavljeni u vremenu, brda se ljube na obasjanoj sunčevoj svjetlosti, ali se i razdvajaju. Kao i mi, ljudi. Tehnika, kombinovana tehnika.

Alisa Teletović likovnoj publici u BiH i inozemstvu predstavila se nizom Samostalnih izložbi, kao i kolektivnih izložbi.  Za svoj umjetnički rad Alisa Teletović dobitnica je niza nagrada i priznanja. lisa Teletović živi i radi u Sarajevu.

Izložba slika Putnik vremena slikarice Alise Teletović u Tuzli bit će otvorena do 11. aprila.

(RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*