U petak izložba umjetnika Kristofera Andrića I Am Eough

U Urban BeaTZ Lounge Baru u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra će u petak 30.marta u 19:30h, povodom Dana vidljivosti transrodnih osoba biti otvorena izložba umjetnika Kristofera Andrića pod nazivom I Am Eough. Poslije izložbe za muzički support su tu Sestre iz Sarajeva sa rejvom Eurotrash Night Out.
Kristofer će predstaviti svoj ciklus slika koje su nastale prošle godine i same su ekstenzija koncepta “I know you are, but what am I” koji se postepeno razvija od 2013.godine. Ciklus predstavlja emocije, momente svakodnevnog života i borbu transrodnih osoba prije početka hormonalne terapije. Ciklus na brutalan, ekspresivan i iskren način pokazuje kako se transrodne osobe nose sa unutrašnjom borbom i diskriminacijom pored svih svakodnevnih problema koje ima svaki/a građanin/ka BiH.
Slike su rađene kombiniranim tehnikama na ljepenci. Sam ciklus se odmiče od pravila slikarstva, te je mješavina slikarstva, grafike, ilustracije i strip crteža. Nijedna slika ne prati drugu po estetskim vrijednostima, koje su razbacane da bi se prikazao haos koji transrodne osobe doživljavaju u sebi.
Ideja ciklusa je bila putujuća izložba po BiH, pa onda kasnije da se proširi i na zemlje u regionu. Izložba je premijerno otvorena u Art Kinu Kriterionu (Sarajevo) početkom jula prošle godine. Kristofer je poslije toga dobio pozive za samostalnu izložbu u Hrvatskoj i Crnoj gori. Pojedine slike su bile dio Queer Salona u Beogradu i 8 radova iz ciklusa su bile dio grupne izložbe Body Language u Americi u septembru prošle godine.

Kristofer Andrić je rođen u Mostaru 1993.godine. Trenutno je student završne godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Grafika. Zadnjih šest godina se bavi socijalno angažiranom umjetnosti na temu vidljivosti i diskriminacije transrodnih osoba u BiH. Svoja dva koncepta I Know You Are, But What Am I i I Am Enough je predstavio u BiH i inostranstvu. Trenutno ( još malo) živi i radi u Sarajevu.

Sestre/Sestre/Сестре je audio vizuelni projekat iz Sarajeva koji čine Ehlimana-Elma i Aida. Formirane tokom jeseni 2015., Sestre su došle na ideju stvaranja gotovo zloglasnog ali i humorističnog projekta koji se temelji na nastojanju da kroz audio-vizuelni identitet dolazi do konstantnog ispitivanja hetero-patrijarhalne društvene paradigme i promicanja kvir-feminističkih vrijednosti i politika.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*