autoput-877x510_c

Poslovni forum o autoputu Sarajevo – Beograd: Najvažnija investicija

Privredna komora Federacije BiH u saradnji sa Regionalnim udruženjem prostornih planera Zapadnog Balkana danas je u Sarajevu i Tuzli organizovala poslovni forum na temu “Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja Autoput Sarajevo – Beograd“, javlja Anadolu Agency (AA).
“Privredna komora FBiH tom projektu o kojem se uveliko priča prilazi sa aspekta povezivanja pojedinih postojećih i budućih industrijskih razvojnih zona, jer to je naš osnovi zadatak da razmišljamo kako će se svaki od projekata odraziti na razvoj privrede i uslove za otvaranje novih poslovnih zona“, kazao je Mirsad Jašarspaić, predsjednik Privredne komore F BiH, te dodao:

“Sav svoj razvoj po nama BiH može da bazira samo na osnovi regionalnog razvoja između zemalja BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Privredne zone od regionalnog značaja povezive sa budućim prstenom Sarajevo – Beograd – Sarajevo su vrlo važna tema i zato smo okupili najznačajnije segmente te oblasti, da bi mogli da se razmijene mišljenja, da se svi ti aspekti koji se tiču prostornog planiranja na vrijeme provjere i pokrenu neke aktivnosti, ako do njih treba da dođe prije tog projekta, da se ne bi desilo da projekat zbog papiroloških razloga ne bi mogao biti pokrenut, a veoma je značajan s aspekta privrede“.

Jašarspahić je istakao da su projekti vezani uz privredne zone koje su u blizini prstena Sarajevo – Beograd – Sarajevo i oni nisu pojedinačno definisani. Već postoje privredne zone u okolini Tuzle, Zenice, Sarajeva, Goražda, a isto tako i u Republici Srpskoj, koje gravitiraju u tom prstenu, a one kao takve mogu biti interesantnije za bilo kakvo ulaganje budućih investitora.

Šaćir Šošević, predsjednik Regionalnog udruženja prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju Zapadnog Balkana.

“Autoput Sarajevo – Beograd u oba pravca, cijenimo da je jedna od najznačajnijih investicija, koja je vrlo realna i za koju se treba adekvatno pripremiti. Poznato je da pored neefikasnog sistema uopšte u BiH, imamo za sada neefikasan rad i organa uprave, kada su u pitanju razne saglasnosti i odobrenja za građenje. Cijenimo da se to ne bi smjelo dogoditi ovoj investiciji o kojoj na forumu raspravljamo. Možemo učiniti značajne pomake ukoliko se pravovremeno organizujemo i popravim dosadašnje nedostatke i greške kada su pitanju rad organa uprave, ali i institucija koje aktivnu učestvuju u procesu priprema za investicije. Tu prije svega mislim da izradu prostorno-planske dokumentacije s kojom nismo zadovoljni i učinićemo sve da napravimo kvalitetne pomake“, rekao je Šošević.

On je naglasio da upravo rade na inventarizaciji prostorno-planske dokumentacije, koja je nedovoljno usaglašena, kako unutar Federacije BiH, tako i između entiteta i šire.

“Dogovor ćemo postići tako što zajednički radimo pripreme kroz ova dva foruma. Pripremljena je i Konvencija o prostornom planiranju, uređenju i zaštiti prostora Zapadnog Balkana. Nadamo se potpisivanje te konvencije. Kroz njenu primjenu ćemo napraviti dovoljne instrumente da pomaknemo kvalitativno rad, kako organa, tako i institucija“, optimista je Šošević.

U radu foruma učestvovao je i Dragan Jevtić, pomoćnik ministrice prostornog uređenja, građenja i ekologije Republike Srpske. On je istakao da je prevashodni cilj današnjeg sastanka u Sarajevu, a i prethodnog u Tuzli, predstavljanje planskih rješenja u prostornim planovima RS i FBiH.

“Meni je drago da je napokon struka počela da priča o planskim rješenjima i koridorima. Svakako moramo biti svjesni da je ovo samo prvi korak, a da će konačne odluke donijeti politika. Naš zadatak je da predstavimo planska rješenja, da ukrstimo rješenja iz drugog entiteta i donesemo zajedničke zaključke u kojem pravcu treba dalje ići. Vrlo lako ćemo postići dogovor, jer je procedura planova propisana i u FBiH i u RS. Inače prostorno planiranje je isključivo u nadležnosti entiteta i usaglašavanje će ići onako kako je to zakonom propisanom. RS im donešen prostorni plan, koji je usvojen 2015. godine“, rekao je Jevtić, te se osvrnuo na odluku o trasi autoputa Sarajevo – Beograd:

“Očekujem je u nekom narednom periodu i ne odluku ne donosi ovo ministarstvo, nego Narodna skupština RS.“

Cilj foruma koji je održan prošle sedmice u Tuzli i danas u Sarajevu je davanje podrške izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd i neposrednog doprinosa sagledavanju razvojnih mogućnosti od strane nadležnih predstavnika entiteta, kantona, gradova i općina u BiH na području koridora predloženih pravaca: istočni Sarajevo – Višegrad – Beograd i sjeveroistočni Sarajevo – Žepče – Beograd. Inicijativu za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd pokrenuo je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske, koja bi osigurala sredstva za realizaciju projekta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*