Ovo niste znali o krompiru: Zbogom zamagljenim naočalama, hrđi, flekama…

Od krompira se može pripremiti mnogo ukusnih jela, ali ovo povrće može imati i drugačiju namjenu. U nekim situacijama krompir će vam biti najbolji saveznik. Uvjerite se i sami.

1. Riješite se hrđe

Prepolovite krompir i izrezanu stranu umočite u malo sode bikarbone, kuhinjske soli ili deterdženta za posuđe. Trljate hrđu dok je ne očistite. Ako je krompir izgubio magična svojstva, isrežite tanki dio, bacite ga, pa sa ostatkom ponovite proces. Isperite vodom i ostavite da se osuši.

2. Liječenje opekotina

Ova metoda je pogodnija za opekotine od sunca, ali može biti korisna i za one koje su nastale na drugi način. Uzmite nekoliko krompira, dobro ih operite, narendajte ili usitnite u blenderu. Stavite ga na gazu pa na mjesto opekotine. Ostavite da djeluje dok bol ne prestane. Mijenjajte krompir kada poprimi tamnu boju. Sklonite i isperite hladnom vodom.

3. Zaboravite fleke

Operite nekoliko krompira i narendajte ih u zdjelu sa 0.5 litara vode. Onda uklonite krompir i dodajte istu količinu vode. Sačekajte 10-15 minuta. Spužvom natopljenom krompirovom vodom istrljajte fleku pa pa isperite hladnom vodom.

4. Za sjaj kožne obuće

Krompir može popraviti neke nedostatke vaše omiljene kožne obuće koja je izblijedila ili se izgrebala. Izrežite sirov krompir na pola i istrljajte cijele cipele. Ostavite 5 minuta. Cipele će izgledati matirano ali ne brinite. Postat će sjajne nakon što ih obrišete suhom mekom krpom.

5. Očistite srebrninu

Ako želite da vam srebrni escajg ponovo zasjaji, izrežite i skuhajte nekoliko krompira. Krompir izvadite a u vodu u kojoj je kuhan stavite srebrninu i ostavite je sat vremena. Nakon toga temeljno očistite mekom četkicom. Isperite čistom vodom i obrišite papirnim ubrusom.

6. Lijek za glavobolju

Probajte ovaj prirodni lijek. Operite i izrežite krompir, pa stavite komade na sljepoočnice i čelo i vežite povezom. Sačekajte da bol prođe.

7. Sok od krompira

Bogat je vitaminima i mineralima, uključujući kalcijum, fosfor i vitamin C. Sok od krompira pomaže u ublažavanja žgaravice, snižava holesterol, smanjuje rizik od raka, olakšava zatvor i pomaže u gubitku kilograma.

Evo kako ga napraviti: Operite i ogulite krompir, pa meljite u blenderu dok se ne pretvori u tečnu pastu. Procijedite kroz gazu kako biste dobili sok. Možete mu dodati i drugo povrće kako biste mu popravili ukus.

8. Zamagljene naočale

Ako nosite naočale, znate šta se dešava kada pijete neki topli napitak ili uđete u toplu prostoriju zimi. Krompir će vam pomoći da se riješite ovih neugodnosti. Vrlo je jednostavno. Izrežite ga na pola, istrljajte naočale i osušite ih mekom, suhom krpom. Na ovaj način možete oprati i prozore.

 

Faktor

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*