Screenshot_1

Veliki broj Britanaca ima oštećeno srce, ljekari apeluju na promjenu stila života

Britanski mediji tvrde da je zabrinjavajući procenat Britanaca izložen riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Ljekari apeluju na Britance da prekinu nezdrav način života, te posvete više brige zdravlju kako bi smanjili rizik od moždanog ili srčanog udara.

Također, ljekari upozoravaju da je broj ljudi sa srcem starijim od svoje biološke dobu zabrinjavajući, te da bi ljude trebalo podsticati na prestanak pušenja, zdraviju ishranu i redovne fizičke vježbe.

Stručnjaci ukazuju i na visok procenat gojaznih u Velikoj Britaniji, kao i nedovoljnu fizičku aktivnost, te veliki broj pušača.

Gotovo četiri petine, odnosno 78 posto, od 1,9 miliona Britanaca koji su se odazvali na novi online test, saznalo je da imaju srce starije od svojih godina.

Kod trećine onih koji su odgovorili na anketu sastavljenu od 16 pitanja, srčana dob je najmanje pet godina iznad biološke, dok je kod 14 posto njih ona bar deset godina veća.

Stručnjaci savjetuju svima starijim od 30 godina da pristupe testiranju i, prema potrebi, preduzmu hitne korake kako bi smanjili rizik.

Takođe, stručnjaci savjetuju ljudima da preuzmu više odgovornosti za svoje zdravlje, naročito kada je riječ o krvnom pritisku i nivou holesterola. Oba parametra ključni su pokazatelji ukupnog zdravstvenog stanja, navode naučni portali.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*