EU: Danas je Europski dan bez poginulih u saobraćaju

Europski dan bez poginulih u saobraćaju će se širom Europe obilježiti na autoputevima, na kojima će na panelima s saobraćajnom signalizacijom objavljivati poruke upozorenja kako bi potaknuli vozače da razmisle o postupcima tokom vožnje i doprinesu smanjenju saobraćajnih nesreća.

U susjednoj Hrvatskoj, Europsko udruženje autocesta – ASECAP i Hrvatska udruga autocesta s naplatom cestarine – HUKA uključili su se u preventivni projekt EDWARD (European Day Without A Road Death) na poziv Europske komisije, upućen svim autoputevima Europi.

Na svim autoputevima u Hrvatskoj danas u 10 sati će se na panelima s promjenjivom saobraćajnom signalizacijom objavljivati poruke: Vozite oprezno za Europski dan bez poginulih na cestama, NE Brzini – Alkoholu – Mobitelima i Pojas život čuva!

Iako su autoputevi saobraćajnice najvišeg nivoa sigurnosti, sa četiri puta manje nesreća nego na ostalim šutevima, treba dodatno smanjiti broj poginulih i teško ozlijeđenih, a najčešći uzroke nesreća je brzina, alkohol i korištenje mobitela za vrijeme vožnje, posebno pisanje i slanje tekstualnih poruka.

U Europi gotovo 180 društva za autoputeva članova ASECAP-a širom Europe svakodnevno rade na smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih na autoputevima.

Pritom ulažu više od sedam milijardi eura u poboljšanje, proširenje i nadogradnju svoje mreže autoputeva , godišnje utroše pet milijardi eura za upravljanje i održavanje autoputeva, svakodnevno sudjelujući s više od 50.000 zaposlenika u aktivnostima povećanja sigurnosti prometa.

Preventivni projekt EDWARD obilježava se tokom Europske sedmice mobilnosti, koji traje od 16. do 22. septembra. Cilj je da učesnici u saobraćaju kritički promisle, makar i na par minuta, o rizicima s kojima se suočavaju i kojima izlažu ostale.

Projekt EDWARD od 2016. godine, kada ga je pokrenula Europska mreža saobraćajne policije, podržava svih 30 država članica mreže, a čelnici brojnih organizacija i inicijativa obavezali su se da će širiti afirmativne prometne poruke. Među njima je i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović koji je pozvao građane da se uključe u projekt.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*