Bankarski sektor jedina svijetla tačka u bh. ekonomiji?

Kada je riječ o prilagođavanju bosanskohercegovačkih banaka standardima Evropske unije, Bosna i Hercegovina je napravila mnogo pomaka, ali Parlamentarna skupština bi trebalo da usvoji Zakon o osiguranju depozita kako bi svoj bankarski sistem u potpunosti uskladili sa evropskim standardima, poručili su iz MMF-a.

Tokom konferencije Novi regulatorni okvir u bankarstvu, rečeno je da je bankarski sektor jedina svijetla tačka u bh. ekonomiji, koji je od velike ekonomske krize 2008. godine najstabilniji do sad.

U BiH su, na tom planu, do sada usvojena četiri zakona o bankarstvu, kao i zakoni o agencijama Federacije BiH i Republike Srpske.

Predstavnci agencija za bankarstvo tvrde da BiH ima najmanju kamatnu stopu u regiji.

Učesnici panela su zaključili da ni najbolji scenario implementacije novih propisa u bankarstvu ne može bitno stimulisati ekonomski razvoj i privredni rast, ako se na nivou države ne dogodi politička stabilizacija i ne ubrza realizacija reformske agende.

Kako su rekli, to je ključno za poboljšanje lošeg kreditnog rejtinga zemlje, ukupnog poslovnog ambijenta i investicionog ciklusa.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*