BiH očekuje odluku o izvozu peradi u EU

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je danas da bi trebalo da bude dozvoljen izvoz peradi i proizvoda od peradi iz BiH u EU jer postoji informacija iz Brisela da su završene sve procedure i da će Evropska komisija o tome odlučivati uskoro.
“Nakon posljednje inspekcije u maju dobili smo preporuke na osnovu kojih smo napravili akcioni plan koji je u septembru odobren i sad čekamo da Evropska komisija upiše BiH u uredbu 798/2008, da nas uvrsti u zemlje iz koje je dozvoljen izvoz peradi i njihovih proizvoda, te da BiH uključi u odluku 2007/777 koja govori o proizvodima od mesa peradi”, rekao je Kalaba novinarima.

Na predstavljanju analize tržišta peradarskih proizvoda u Hrvatskoj, on je pojasnio da se BiH mora nalaziti u ovoj uredbi i odluci, da bi se moglo pristupiti upisivanju odobrenih objekata peradarskih proizvođača.

Kalaba je podsjetio da je misija Direktorata za hranu, zdravlje, revizije i analize EU bila u posjeti BiH prošle godine, a nakon toga još jednom, kada je provjeravano zdravlje životinja.

On je istakao da nijedna firma iz BiH nije dobila certifikat da može izvoziti u EU jer inspekcija Direktorata daje odobrenje zemlji, a ne pojedinim kompanijama, te dodao da očekuje da “dvije klaonice i četiri prerade budu izlistane u ovim evropskim dokumentima”.

“Imamo još nekih objekata koji su, takođe, sad spremni, tako da bi se i oni mogli naći na ovom listama”, rekao je Kalaba, te dodao da je inspekcija posjetila kompanije “Argeta”, “Madi”, “Brovis” i “Akova”.

Direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović rekla je da je za BiH tržište Hrvatske bilo najznačajnije do ulaska ove zemlje u EU.

On je istakla da sektor peradarstva BiH i dalje bilježi suficit u razmjeni, a izvoz na nova tržišta samo bi poboljšao spoljnotrgovinsku strukturu, te dodala da se iz BiH izvozi prizvod više dodate vrijednosti, što je zamah za razvoj ovog sektora.

Prema njenim riječima, iako je pokrivenost uvoza izvozom jako visoka, BiH još nije dostigla obim razmjene koji je postojao kada se izvozilo u Hrvatsku.

“Zabranom izvoza u Hrvatsku, došlo je do prelivanja tržišta, tako da su se peradari iz BiH morali okrenuti Cefta tržištu na koje se odnosi skoro 90 odsto našeg izvoza”, naglasila je Lalović, prenosi Srna.

Ona je dodala da svaki povratak na staro, ili izlazak na novo tržište zahtijeva puno napornog rada, mnogo pripreme, a takođe se treba boriti i izboriti za ličnu poziciju, te naglasila da je izvještaj USAID-a, koji je danas predstavljen, dobra osnova za peradare da osmisle svoje planove kada BiH bude dozvoljen izvoz ovih proizvoda u EU.

Direktor Odjeljenja za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Beagle rekao je da je USAID/Švedska “Farma dva” projekat realizovao široku studiju koja istražuje tržište Hrvatske o pitanjima peradarskih proizvoda i proizvoda pilećeg mesa.

“Od 2012, od kada je tržište Hrvatske zatvoreno za proizvođače iz BiH, uvoz u Hrvatsku je porastao za 300 odsto, te zato smatramo da onog trenutka kad se tržište ove evropske zemlje otvori, peradari i živinari iz BiH imaće pristup još jednom tržištu, tako da će moći uvećati svoje investicije, proizvodnju, te da kreiraju nova radna mjesta”, istakao je Beagle.

Prema njegovim riječima, USAID će nastaviti da radi sa predstavnicima institucija, ali i sa predstavnicima proizvođača iz peradarskog i živinarskog sektora BiH, s ciljem povećanja izvoza u budućnosti, a samim tim i kreiranju novih radnih mjesta u zemlji.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*