UŽR Bolja budućnost organizuje uličnu akciju protiv rodno zasnovanog nasilja

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla u sklopu regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“ koji podržava Austrijska razvojna agencija kroz CARE International Balkans organizuje;

Uličnu akciju, 25.11.2018 sa početkom u 11:00 sati na platou gradskog trga Sloboda u Tuzli.

Ovaj događaj je dio i označava početak globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja u 2018 godini; “Zaustavimo rodno zasnovano nasilje u svijetu rada!”. 16 dana aktivizma je međunarodna kampanja koja se provodi svake godine od 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava), a obuhvata i druge datume od ključne važnosti. „Kampanju 16 dana“ koriste pojedinci/ke i organizacije širom svijeta kao strategiju za organizovanje u borbi za eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ciljevi kampanje su:
• Podizanje svijesti o pravima i odgovornostima koje proizilaze iz zakonodavstva o ravnopravnosti polova i borbi protiv rodno -zasnovanog nasilja sa posebnim fokusom na oblast rada
• Promovisanje usluga za prevenciju i zaštitu od nasilja
• Pokretanje dijaloga između institucija i Romkinja o načinima preveniranja i eliminacije svih oblika nasilja nad ženama u svim oblastima (porodici, društvu, radu, obrazovanju, zdravstvu)
• Podizanje svijesti šire društvene zajednice o važnosti prepoznavanja nasilja kao društvenog, a ne privatnog problema, te važnosti ujednačenog pristupa uslugama zaštite od nasilja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*