Tehnološki fakultet Tuzla se aktivno uključuje u projekte zaštite okoliša u GIKIL-u

Unaprjeđenje saradnje na polju edukacije, prakse, naučno-istraživačkog rada, te pronalaženja efikasnih industrijsko-tehnoloških rješenja s ciljem zaštite okoliša, bili su glavni povod sastanka između predstavnika Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli  i novog menadžmenta Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL).

Ističući višestruku korist od saradnje koju su ova najstarija visokoškolska ustanova na Tuzlanskom kantonu i jedan od najstarijih industrijskih giganata na ovom području ostvarivali i ranije, zamjenik generalnog direktora u GIKIL-u, Suad Imamović, je kazao da će definisanje novog sporazuma značiti pomoć u bržoj realizaciji projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad kompanije.

– Privreda bez nauke i obrnuto ne mogu opstati, a ukoliko dodamo činjenicu da su naši najbolji inženjeri proizašli upravo sa ovog fakulteta, onda je jasno i koliku potrebu GIKIL ima za kvalitetnim kadrom koji će se uhvatiti u koštac sa izazovima koje nosi naša industrijska proizvodnja. Naša kompanija okreće novu stranicu, a podizanje stare saradnje na viši nivo značit će konkretnu saradnju s akademskom zajednicom čime ćemo ubrzati realizaciju sadašnjih i budućih projekata u oblasti zaštite okoliša, a koji su nam u ovom momentu ključni, kazao je Imamović.

Konstantnu potrebu za tehnološkim kadrom GIKIL iskazuje i putem programa za stručno usavršavanje mladih inženjera, dok se potreba za praksom na obostranu korist nastoji unaprijediti i kroz inoviranje nastavnih planova i programa te njihovom prilagođavanju potrebama fakulteta, ali i tržišta rada.

– Tehnološki fakultet u Tuzli i GIKIL su nerazdvojni, a koliko je naš fakultet oslonjen na rad jednog ovakvog kompleksa najbolji govori i činjenica da je GIKIL jedina hemijska industrija na ovim prostorima koja u svojim pogonima ima kompletnu strukturu neophodnu za kvalitetnu edukaciju studenata, kazao je profesor Zoran Iličković.

Neophodnost uske saradnje potvrdio je i dekan fakulteta Sead Ćatić.

– S obzirom na trenutnu situaciju, te volju i želju da saradnja naših institucija traje i dalje, mi smo sa svoje strane spremni i voljni pomoći u svakom smislu. Želimo da zajednički radimo i rješavamo probleme na najbolji mogući način, te ćemo s tim ciljem formirati i tim za zaštitu okoliša koji će zajedno sa stručnim kadrom iz GIKIL-a raditi na poboljšanjima na terenu, kako bismo imali dugoročne efekte, istakao je Ćatić.

Rješavanje problema otpadnih voda i gasova biti će prioritetni zadaci inženjerskog tima GIKIL-a koji će u koordinaciji sa nastavnicima i saradnicima Tehnološkog fakulteta Tuzla aktivno raditi na planiranim projektima, a u neke od njih biti će uključeni i studenti. Također, zajednički se planira i nastavak aktivnosti vezanih za reinženjering postojećih procesa u svim fabrikama GIKIL-a.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*