Spreča poplavila poljoprivredno zemljište u Doboj istoku, u Banovićima stanje prirodne nesreće

Prema informacijama iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,00 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 07,00 sati iznosio je 282 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

Poplavljeno je područje općine Doboj istok, gdje se rijeka Spreča izlila iz svog korita i u priobalju poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaji svih lokalnih vodotoka su u porastu.

 

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Banovići, načelnik Općine donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na ovom općinskom području. Radi se na uspostavi saobraćaja na putnoj komunikaciji na regionalnom putu Banovići – Zavidovići.

Podsjećamo, jučer je u prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite održana sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području Tuzlanskog kantona povodom najavljenih obilnih kiša. Članovi štaba su upoznati o mjerama zaštite i spašavanja koje se provode na području općina TK.

Sjednici je prisustvovao i direktor JVP “Spreča” doo Tuzla Suad Hasanović, koji je prisutne upoznao o režimu rada hidroakumulacije Modrac i aktivnostima koje se provode u cilju ublažavanja mogućih poplava nizvodno od brane.

Zaključeno je da se nastavi sa aktivnim praćenjem stanja na terenu.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*