Hiljade stanovnika Hong Konga pridružilo se protuvladinom skupu uprkos kiši

Hiljade građana, većinom obučenih u crno, okupilo se u nedjelju na protuvladinom skupu u Hong Kongu uprkos jakoj kiši.

Okupljanje građana traje već 11 sedmica, a protesti su nerijetko bili i nasilni.

Odziv skupu mogao bi pokazati ima li ovaj pokret i dalje široku građansku podršku nakon prošle sedmice kada su učesnici protesta okupirali aerodrom, a za taj čin neki od njih su se izvinili.

Nezadovoljstvo zbog, sada suspendiranog, zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih za krivična djela u Hong Kongu kontinentalnoj Kini pokrenulo je niz demonstracija u junu.

Međutim, građani negoduju i zbog bojazni ugrožavanja sloboda zagarantiranih formulom “jedna zemlja, dva sistema” koja je uspostavljena nakon što je Velika Britanija predala Hong Kong Kini 1997. godine.

– Stanovnici Hong Konga su umorni od protesta, ovakav razvoj situacije posljednje je što su željeli. Prevruće je i pada kiša. Bilo je teško samo pojaviti se ovdje – kazao je 24-gogodišnji student učesnik današnjih protesta.

No, kako je istaknuo, građani moraju biti tu budući da nemaju drugih mogućnosti te je najavio da će istrajati u svojim zahtjevima sve dok im Vlada ne pokaže poštovanje kakvo, dodao je, zaslužuju, javlja danas Reuters.

Sjedeći na betonskim nogometnim igralištima u Victoria Parku u gradskoj četvrti Causeway, učesnici protesta su držali plakate sa sloganima na kojima je pisalo “Slobodni Hong Kong” i “Demokratija sada”, te kišobrane da bi se zaštitili od jakih kiša.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.