Elon Musk tvrdi da će moćni Starship lansirati u orbitu za manje od šest mjeseci

Direktor kompanije SpaceX, Elon Musk, najavio je kako će svoj moćni Starship poslati u orbitu u narednih šest mjeseci.Kako je nedavno saopćeno, SpaceX je predao zahtjev za dozvolu koja se odnosi na testiranje orbitalnog Starshipa, a čini se kako će Musk sada ubrzati stvari.

“Ovo će zvučati totalno ludo, ali mislim da ćemo pokušati dosegnuti orbitu za manje od šest mjeseci. Pod uvjetom da poboljšanje dizajna i poboljšanje proizvodnje i dalje budu eksponencijalni, mislim da bi to moglo biti tačno za nekoliko mjeseci”, rekao je Musk.

Tokom prezentacije finalne verzije Starshipa u laboratoriju za testiranje SpaceX-a u Teksasu, sjeverno od američko-meksičke granice, Musk je rekao kako očekuje da će prototip Starshipa nekoliko mjeseci držati kontrolu do nadmorske visine od blizu 20.000 kilometara. Nakon toga, Musk je istakao da će sljedeći cilj leta biti postizanje orbite.

Kako je prikazano tokom prezentacije, Starship će biti dužine 50 metara te promjera devet metara. Očekuje se da bi mogao ostvariti nosivost od 150 tona. Starship će biti lansiran u svemir zajedno sa ogromnom raketom koja se zove Super Heavy. Ova raketa također je prečnika devet metara te dužine 68 metara.

Super Heavy raketa moći će sadržavati do 37 Raptor motora, navodi Musk, ali dodaje kako nije siguran da će “ići tako visoko”. Broj motora će varirati ovisno o misiji, a minimalni broj motora za uzdizanje Starshipa mogao biti oko 24.

Ovo inače nije prvi orbitalni test koji provodi SpaceX, ali je blizu cilja koji je sebi postavila kompanije.

“Starship će biti najmoćnija raketa u historiji, sposobna da prevozi ljude do Mjeseca, Marsa i šire. Starship će osigurati pristupačnu isporuku značajnih količina tereta i ljudi, a moći će prevoziti čak 100 ljudi na dugotrajnim, međuplanetarnim letovima”, kažu iz SpaceX-a.

Nakon što završe sve testne letove, SpaceX nada se prvom komercijalnom letu Starshipa 2021. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*