Koncert klasične muzike «Notama kroz svijet» u petak u dvorani “Kaleidoskop” Tuzla

Treću godinu za redom, mladi umjetnici različitih generacija okupljaju se na Godišnjem susretu mladih bh umjetnika «Notama kroz svijet». Riječ je o projektu koji omogućava ovim umjetnicima razmjenu iskustava i zajednički nastup. Ovogodišnji koncert «Notama kroz svijet» okuplja mlade umjetnike, kako iz osnovne i srednje škole, tako i studente, ali i muzičke profesionalce. Profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli i diplomantica Muzičke akademije Zagreb, Ena Ovčina u ovom je projektu već treću godinu.

«Veliko je zadovoljstvo što, zahvaljujući Udruženju «Star Art» iz Tuzle, možemo već govoriti o jednoj tradicionalnoj manifestaciji. Ja sam neko ko je od početka u ovom projektu i neko ko se poslije završenog školovanja odlučio vratiti u rodni grad. Mislim da je ideja i koncept ove manifestacije da mladim ljudima različitih generacija omogući zajedničku razmjenu iskustava i nastup, izuzetno dobra i da koristi svakom od nas.»

Uz Enu na ovogodišnjem koncertu «Notama kroz svijet» nastupaju i učenici Osnovne muzičke škole Tuzla, koji spadaju među najnagrađivanije mlade umjetnike,a to su gitarista Armin Smajić i violinistica Aida Rešidbegović.

Iz beogradske muzičke škole «Dr Vojislav Vučković» dolazi Tuzlanka,učenica IV razreda ove srednje škole, violinistica Katarina Pavljašević. Sa muzičke akademije SLobomir P Univerziteta u Bijeljini dolazi Sarah Skopljak, studentica IV godine, koja je također od početka dio ovog projekta.

Još jedan uspješan mladi tuzlanski umjetnik, trenutno student Muzičke akademije Sarajevo, Bakir Samardžić nastupa na koncertu «Notama kroz svijet», kojem je ovo prvo učešće u Godišnjem susretu mladih bh umjetnika.

Vrlo uspješan tuzlanski muzički umjetnik je i dirigent Jasmin Hasić, diplomant je Muzičke akademije Sarajevo i umjetnički rukovodilac hora «Lege Artis». I maestro Hasić i njegov hor su dio ove manifestacije drugu godinu za redom.

«Prošle godine smo po prvi put nastupili na ovom koncertu i , moram priznati, bili veoma sretni i zadovoljni što smo dio ove manifestacije. Jedan odličan koncert umjetničke muzike očekuje nas i ove godine. Ono što je također veoma značajno je da ovaj projekat  okuplja muzičare različitih generacija i da ističe uspješne mlade ljude ovog grada, koji su se školovali ili još uvijek školuju u svijetu muzike.»

Manifestacija «Notama kroz svijet» se treću godinu za redom održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta. Organizator je Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju «Star Art» Tuzla, a koproducent je Centar za kulturu Tuzla, pod čijim se okriljem koncert održava, uz podršku Pozorišta mladih.

Koncert «Notama kroz svijet» će biti održan u petak 22. novembra u 19 sati na sceni dvorane «Kaleidoskop». Ulaz za posjetioce je besplatan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.