Katolici širom svijeta danas slave Uskrs

Katolici širom svijeta danas slave Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim se obilježava dan uskrsnuća Isusa Krista.

Katolički vjernici su ove godine Uskrs dočekali nešto drugačije. Bez svete mise, blagoslova hrane i mnoštva dragih ljudi zbog trenutne situacije. Ipak radost i duh ovog blagdana nije izostala i ona će se podijeliti u užem krugu porodice. Obilježavanju Uskrsa prethode dani Velike sedmice pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodnja. Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan Vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi narodni običaji, među kojima je farbanje uskrsnih jaja, kao i blagoslov uskrsnih jela.

I RTV 7 Tuzla vam želi sretan Uskrs svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti i da ovaj dan provedete u zdravlju, sreći i blagostanju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*